Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΡΑΧΟΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τη συζήτηση την Τετάρτη για το αν θα υποστηρίξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για μια δεύτερη θητεία, αυξάνοντας την προοπτική ότι η Ισπανία θα μπορούσε να έχει μια νέα κυβέρνηση από το Σαββατοκύριακο, μετά από ένα αδιέξοδο δέκα μηνών. Ο Ραχόι είπε ότι δέχθηκε εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο για να προσπαθήσει και πάλι να κερδίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του (ΡΡ) κέρδισε δύο εκλογές τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει εναντίον μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ραχόι, άλλαξαν γνώμη την περασμένη Κυριακή, ανακοινώνοντας ότι θα απέχουν από την επόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, ανοίγοντάς του το δρόμο για να παραμείνει στην εξουσία.
"Η Ισπανία χρειάζεται μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και είμαι υποχρεωμένος να το πραγματοποιήσω", δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον βασιλιά. Η εκπρόσωπος του κόμματος Άνα Παστόρ δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει μια συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι την Τετάρτη το βράδυ. Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται την Πέμπτη, όταν ο Ραχόι θα χρειαστεί το πράσινο φως από την πλειοψηφία των βουλευτών για να παραμείνει στην εξουσία. Αν αποτύχει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, μια δεύτερη ψηφοφορία θα οριστεί 48 ώρες αργότερα, στην οποία τα κόμματα μπορούν να απέχουν, ανοίγοντας την πόρτα στους Σοσιαλιστές ώστε να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Ραχόι. Αυτό είναι πιθανόν να συμβεί το Σαββατοκύριακο.
Εάν το κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει νέο πρωθυπουργό πριν από τις 31 Οκτωβρίου, θα διαλυθεί. Αυτό θα στείλει αυτόματα τους Ισπανούς ξανά στις κάλπες την ημέρα των Χριστουγέννων, αν και οι αναλυτές το θεωρούν πλέον απίθανο. Αλλά και η νέα κυβέρνηση πιθανόν να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αδιέξοδο, καθώς η Ισπανία στρέφει την προσοχή της στο στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ του 2017, που απαιτεί να παράγει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ μέσω περικοπών ή εσόδων.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Χαβιέρ Φερνάντες, δήλωσε την Τρίτη ότι το κόμμα δεν θα εγκρίνει κανέναν προϋπολογισμό που θα προτείνει μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση. "Σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να προσφέρουμε σταθερότητα στην κυβέρνηση Ραχόι ή να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμός της" είπε ο Φερνάντες, ο οποίος ανέλαβε μετά την παραίτηση του Πέδρο Σάντσες. Ο Ραχόι δήλωσε την Τρίτη ότι είχε επίγνωση των δυσκολιών που μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα αντιμετωπίσει και παραδέχθηκε ότι μια σταθερή κυβέρνηση θα απαιτούσε διάλογο και συμφωνίες με άλλα κόμματα. "Σας εγγυώμαι ότι αν εκλεγώ θα δουλέψω από την πρώτη ημέρα, έτσι ώστε αυτή η κυβέρνηση να είναι ικανή, σταθερή και μακράς διαρκείας".
reuters.com