Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΛ

Δημήτρης Τρίμης
Εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο προσωρινή διαταγή με την οποία γίνονται δεκτά, έως την 3η Μαρτίου 2017, όλα τα βασικά αιτήματα των πιστωτριών τραπεζών του ΔΟΛ και...

συγκεκριμένα:

Πρώτον, απαγορεύεται η άσκηση αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και οι κατασχέσεις των εργαζομένων και των προμηθευτών του ΔΟΛ. Για όσες αγωγές ή αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη απαγορεύεται η εκδίκαση και η εκτέλεσή τους. Το ίδιο «πάγωμα» καταλαμβάνει και τις αξιώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεύτερον, διατάχθηκε η απαγόρευση διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ΔΟΛ.

Δυστυχώς για τους εργαζομένους της επιχείρησης δεν ελήφθη κανένα μέτρο που να εγγυάται τη λειτουργία του ΔΟΛ έως την 3η Μαρτίου 2017.

Επομένως η δέσμευση εκ μέρους των τραπεζών των εσόδων του ΔΟΛ εξακολουθεί να ισχύει, με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η συνέχιση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, η λειτουργία τού «Βήμα FM» και του in.gr.

Η Ενωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) σε ανακοίνωσή της προσθέτει πως «κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών διαπιστώθηκε απόλυτη σύμπνοια ΔΟΛ και τραπεζών με μόνα θύματα τους εργαζόμενους».

«Με δυο λόγια», λέει η ΕΤΕΡ, «οι τράπεζες, κυνικά, ζήτησαν να εξακολουθούν να δουλεύουν απλήρωτοι, η δε πλευρά του ΔΟΛ μιλούσε μόνο για έξοδα λειτουργίας αποφεύγοντας την λέξη "μισθοδοσία"».

Για μισθοδοσία και αποζημιώσεις ούτε λόγος. Μετά από αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση πιστεύω ότι όλα τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες του Τύπου πρέπει να στηρίξουν υλικά, ηθικά, νομικά και πολιτικά τους εργαζόμενους στη προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους (ενόψει οικονομικής εκκαθάρισης).

Να ζητήσουν επίσπευση της οικονομικής στήριξής τους από το ασφαλιστικό σύστημα, τον ΟΑΕΔ και τα ευρωπαϊκά Ταμεία. Τα σωματεία να στηρίξουν επίσης όσους από τους εργαζόμενους του ΔΟΛ επιθυμούν να «καταλάβουν» τα μέσα του Οργανισμού και να τα λειτουργήσουν μόνοι τους ώστε να μην απαξιωθούν -όχι γενικώς οι ιστορικοί τίτλοι και το πολύτιμο αρχείο τους, που όμως ανήκουν αποκλειστικά πλέον στις τράπεζες- αλλά κυρίως οι ίδιοι.

Μόνο έτσι δεν θα... ξεχαστούν οι εργαζόμενοι μένοντας ηττημένοι, αδρανείς και απλήρωτοι, περιφερόμενοι, άσκοπα πολλές φορές, ανάμεσα σε δικαστήρια, εκκαθαριστές, σύνδικους, τραεζίτες, δημόσιες υπηρεσίες και κοράκια, όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί μας στο πρόσφατο παρελθόν...

efsyn.gr