Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ακουστικά Βαρηκοϊας Τι πρέπει να γνωρίζω


Η βαρηκοΐα είναι η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση και μια από τις πλέον ραγδαία αυξανόμενες χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως  τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την κατάσταση κατα την οποία η ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει τί ακούει. Οι περισσότεροι συγχέουν την μείωση της ακουστικής οξύτητας με την μείωση της έντασης ακοής (ισχύει και αυτό) αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μείωση της διάκρισης.
Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας σήμερα είναι η αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας μέσω ακουστικών βαρηκοΐας.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές αποκατάστασης επιπέδου ακοής. Αυτό σημαίνει ότι προορίζονται για την "επαναφορά" της ακουστότητας ενός βαρήκοου στα επίπεδα ακοής του μέσου ανθρώπου. Δεν αποτελούν θεραπευτικά μέσα, ούτε όμως μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική ακοή πλήρως. Πάντα πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας ότι στηρίζουμε την ακοή μας σε ένα "μηχάνημα".
Υπεύθυνος για τη διαδικασία αποκατάστασης και το μηχάνημα είναι ο Ακοοπροθετιστής σας.
 Φυσικά υπάρχει και χειρουργική αντιμετώπιση μερικών μορφών και τύπων βαρηκοΐας, αλλά αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του θεράποντος ΩΡΛ ιατρού να ελέγξει και να αποφασίσει εάν υπάρχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης  της βαρηκοΐας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ακοοπροθετιστής δέν είναι Ιατρός. Δεν  μπορεί να γνωματεύσει τη δυνατότητα ή μη χειρουργείου και επίσης δεν μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τις διάφορες παθήσεις του ωτός. Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε ΩΡΛ Ιατρό για οτιδήποτε έχει να κάνει με την παθολογία του ωτός.
Ας δούμε όμως ποιός είναι ο ρόλος του ακοοπροθετιστή  μας στην αποκατάσταση της ακοής μας.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές αποκατάστασης ακοής. Δεν υπάγονται στα λεγόμενα consumer electronics όπως τα κινητά τηλέφωνα ή οι τηλεοράσεις κλπ. Συνεπώς δεν αποτελεί επιλογή του βαρήκοου το τί ακουστικό βαρηκοΐας θα εφαρμόσουμε. Αυτή είναι και η πρώτη και κύρια ευθύνη του ακοοπροθετιστή. Η σωστή επιλογή του ακουστικού βαρηκοΐας για τον βαρήκοο με βάση τις ανάγκες του.
Αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες ενός βαρήκοου, σίγουρα ξεκινάμε από την αξιολόγηση της ακοής του.  Τί μορφή βαρηκοΐας έχουμε (ski slope, cookie bite κλπ) σε τί επίπεδο είναι (severe, profound, mild moderate, κλπ). Στη συνέχεια εξετάζουμε τις υπόλοιπες  παραμέτρους του βαρήκοου. Ηλικία,  κινητική ευχέρεια, μέγεθος ακουστικού πόρου, κοινωνική ζωή, και τελευταία την οικονομική του δυνατότητα.
Μετά την επιλογή του ακουστικού, και φυσικά την κατασκευή του κελύφους ή του εκμαγείου ανάλογα τον τύπο του ακουστικού, ακολουθεί το δεύτερο σημείο στο πεδίο ευθύνης του ακοοπροθετιστή, ίσως και το πιο σημαντικό, που είναι η σωστή ρύθμιση του ακουστικού βαρηκοΐας. Τα συνήθη ακοολογικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για την σωστή ρύθμιση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, περιλαμβάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις (Ακοομετρία, Verification με REM, Speech Mapping  κλπ), καθώς και μια περίοδο προσαρμογής τουλάχιστον 3 εβδομάδων για αρχάριους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, με σταδιακή χρήση και σταδιακά αυξανόμενη απόδοση ακουστικού.
Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας εμπεριέχουν ειδικά λογισμικά αυτόματης προσαρμογής και εγκλιματισμού του βαρήκοου, παρόλα αυτά όμως για να λειτουργήσουν χρειάζονται σωστό προγραμματισμό και γνώση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων προσαρμογής, καθώς επίσης εποπτεία από τον ακοοπροθετιστή σε κάθε στάδιο προσαρμογής ώστε να διορθώνονται οποιεσδήποτε ατέλειες  ή αστοχίες της ρύθμισης. Συνεπώς η λογική "βάλε το και θα το συνηθίσεις" δεν ισχύει.
Σημαντικό σημείο επίσης είναι και η επιλογή του ακοοπροθετιστή ως προς το μέσο εφαρμογής που θα επιλέξει να κατασκευάσει. Για οπισθοωτιαίου τύπου ακουστικά το εκμαγείο αν θα είναι μαλακό σιλικόνης ή ακρυλικό σκληρό, πλήρους εφαρμογής ή πόρου, με ή χωρίς κανάλι εξαερισμού κλπ. Ακόμη και το μέγεθος σωληνάκι που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα στα ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας οι κατασκευαστικές επιλογές παίζουν ρόλο. Φυσικά όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο και στην εξάλειψη του σφυρίγματος των ακουστικών βαρηκοΐας.
Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται από ακοοπροθετιστές, είναι ότι υποκύπτουν στις απαιτήσεις των βαρήκοων για αθέατα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς να μπορούν αυτά να υποστηρίξουν την βαρηκοΐα τους, ή να είναι οριακά σε αυτήν. Γενικά σε μεγάλου βαθμού βαρηκοΐες αποφεύγουμε να βάζουμε ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας εκτός από περιπτώσεις οριακής κάλυψης μεν αλλά εφαρμογής δύο ακουστικών βαρηκοΐας δε. Η αμφίπλευρη εφαρμογή πάντα μας δίνει πλεονεκτήματα ένα εκ των οποίων είναι η ανάγκη για χαμηλότερη ρύθμιση του κάθε ακουστικού. Ένας άλλος λόγος που αποφεύγουμε την χρήση ενδοωτιαίων ακουστικών σε υψηλές βαρηκοΐες είναι γιατί θέλουμε πάντα να έχουμε προοπτική στην εφαρμογή μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε μελλοντικές επιδεινώσεις της ακοής σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης καμία συσκευή δεν αποδίδει σωστά όταν λειτουργεί στα όρια της.
Το τελευταίο αλλά ίσως το σημαντικότερο σημείο ευθύνης του ακοοπροθετιστή, είναι η συμβουλευτική και η σωστή ενημέρωση του βαρήκοου σχετικά με την βαρηκοΐα του, το ακουστικό και κυρίως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συχνό είναι το φαινόμενο που παρατηρείται να απογοητεύονται οι βαρήκοοι χρήστες ακουστικών λόγω αυξημένων προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει ο ακοοπροθετιστής προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα του ακουστικού.
Εν ολίγοις η διαδικασία συζήτησης αξιολόγησης, επιλογής ακουστικού μέτρησης δοκιμής και τελικής εφαρμογής μπορεί να διαρκέσει περίπου 1-2  ώρες, γι αυτό καλό είναι πάντα να κλείνουμε ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή μας, και μετά την πρώτη εφαρμογή η συνήθης διάρκεια μέχρις ότου να έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα της εφαρμογής μπορεί να φτάσει και τις 90 μέρες (προσαρμογή ρυθμίσεις κλπ)

Συνεπώς πρέπει να επιλέγουμε πιστοποιημένους και εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές σε απόσταση κοντινή στον τόπο διαμονής μας ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση για την επίλυση του κάθε προβλήματος που ενδεχομένως να προκύψει με το ακουστικό μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πικάση για τις πολύτιμες πληροφορίες.
Πικάσης Εφαρμογές Ακοής
Λιβαδειά
Τηλ.: 22610 24530