Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Για ένα γοητευτικό χαμόγελο

Για ένα γοητευτικό χαμόγελο



Ένα υγιές και γοητευτικό χαμόγελο σίγουρα θα σας βοηθήσει και να νοιώθετε αλλά και να φαίνεστε καλύτερα και προγραμματίζοντας τακτικές επισκέψεις ελέγχου και παρακολούθησης της κατάστασης των δοντιών και του στόματος στον οδοντίατρό σας, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσετε πολύ στη δημιουργία και στη διατήρηση ενός τέτοιου χαμόγελου.

Ο προγραμματισμένος και τακτικός καθαρισμός των δοντιών σας από τον οδοντίατρο και η περιοδική εξέταση και ο έλεγχος του στόματός σας είναι βασικές παράμετροι για να έχετε καλή στοματική αλλά και γενικότερη σωματική υγεία.

Γιατί το χαμόγελό σας χρειάζεται τακτικό καθαρισμό δοντιών και έλεγχο από τον οδοντίατρο;

Και η τερηδόνα των δοντιών αλλά και η ουλίτιδα που είναι οι βασικότερες παθήσεις των δοντιών και των ούλων αναπτύσσονται όταν αφήσουμε να δημιουργηθεί επάνω στα δόντια ένα συγκολλητικό στρώμα βακτηριδίων που ονομάζεται πλάκα. Αν και το βούρτσισμα και η χρήση του νήματος στα δόντια σας θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε σε σημαντικό βαθμό αυτή την πλάκα, είναι σχεδόν αδύνατη η ριζική εξάλειψή της. Με την πάροδο του χρόνου η πλάκα σκληραίνει και εξελίσσεται στη γνωστή τρυγία-πέτρα των δοντιών και αυτό γίνεται κυρίως στα δυσπρόσιτα σημεία του στόματος που βρίσκονται κοντά στη γραμμή συνένωσης δοντιών-ούλων και μεταξύ των δοντιών. Όταν η πλάκα εξελιχθεί σε τρυγία, ο μοναδικός τρόπος για να αφαιρεθεί πλήρως είναι ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρό σας.


Κατά τον καθαρισμό ο οδοντίατρος αφαιρεί τις σκληρές εναποθέσεις που βρίσκονται επάνω στα δόντια σας χρησιμοποιώντας εργαλεία χεριού ή μία συσκευή υπερήχων. Τα χαλαρά σωματίδια μπορούν να αφαιρεθούν από τα δόντια και τα ούλα με ένα ρεύμα νερού υπό πίεση. Μετά την απομάκρυνση αυτών των σκληρών εναποθέσεων τα δόντια στιλβώνονται με μία ειδική πάστα. Επίσης ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο συντελεί στην απομάκρυνση πολλών αντιαισθητικών κηλίδων και χρωστικών που δημιουργούνται επάνω στα δόντια και προέρχονται από διάφορα ποτά, τροφές ή τσιγάρο και δε μπορούν να απομακρυνθούν με το τακτικό βούρτσισμα.

Λιόντος Ν. Εμμανουήλ,

Χειρουργός Οδοντίατρος, Λιβαδειά

Γεωργαντά 18-20 Τηλ.: 22610 89089