Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Στοματική Υγεία. Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο;

Λιόντος Εμμανουήλ Στοματική Υγιεινή

Οι εξετάσεις του στόματος και η υγεία σας
Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μία ολοκληρωμένη εξέταση του στόματος για να συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά τη στοματική σας υγεία. Το αντικείμενο αυτής της εξέτασης εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει αφότου επισκεφθήκατε για τελευταία φορά τον οδοντίατρο και κατά πόσον υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο οδοντιατρικό πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί.
Ο έλεγχος για την τερηδόνα των δοντιών αποτελεί σημαντικό μέρος της στοματικής σας εξέτασης. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για ενδείξεις τερηδόνας όπως η τερηδόνα γύρω από παλαιά σφραγίσματα και η τερηδόνα που μπορεί να αναπτυχθεί γύρω από γυμνές ρίζες δοντιών. Εντοπίζοντας έγκαιρα την τερηδόνα εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα αλλά σώζετε και τα ίδια σας τα δόντια. Αν φοράτε οδοντοστοιχίες, πρέπει ο οδοντίατρός σας να ελέγχει τακτικά την εφαρμογή τους και να εξετάζει κατά πόσον έχουν δημιουργηθεί μικρές πληγές ή άλλες βλάβες στο στόμα από αυτές. Μολονότι αρχικά έχουν εφαρμογή ακρίβειας οι οδοντοστοιχίες με την πάροδο του χρόνου και με τις φυσιολογικές μεταβολές που γίνονται στα οστά και στα ούλα μπορεί να χαλαρώσουν.

Συστηματική υγεία

Η υγεία του στόματός σας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Ο τακτικός έλεγχος έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μερικές ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις έχουν συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα και σχετικά παραδείγματα είναι ο διαβήτης, τα προβλήματα διατροφής και οι ανεπάρκειες σε κάποιες βιταμίνες καθώς και οι διάφορες ορμονικές ανωμαλίες.
Νόσος του περιοδοντίου - περιοδοντίτιδα

Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα μας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των νόσων του περιοδοντίου και των ούλων και των άλλων προβλημάτων γενικότερης υγείας του οργανισμού και συνεπώς η αποφυγή και η πρόληψη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε τη γενικότερη υγεία σας. Η περιοδοντίτιδα προσβάλει 3 στους 4 ενήλικες σε κάποια φάση της ζωής τους και δεν προκαλεί απαραίτητα κάποιες ενοχλήσεις και ίσως καν να μη γνωρίζετε ότι υπάρχει μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για τον έγκαιρο εντοπισμό και διάγνωση της περιοδοντίτιδας ώστε να μπορεί να θεραπευθεί προτού τα ούλα και το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια, υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.
Ο βασικός κανόνας λέει ότι τα μεσοδιαστήματα των επισκέψεων καθορίζονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. Όσο γενικόλογο κι αν ακούγεται αυτό τόσο σωστό είναι διότι υπογραμμίζει και τον ιδιαίτερο ψυχικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ ασθενή και γιατρού. Δεσμό που βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Συνήθως οι οδοντίατροι συνιστούμε δυο επισκέψεις ανά έτος. Αυτό βασίζεται σε στατιστικούς υπολογισμούς με βάση τον μέσο όρο των αναγκών. Μερικοί ασθενείς έχουν ανάγκη αραιότερων και άλλοι συχνότερων επισκέψεων. Οι της πρώτης κατηγορίας δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν βλάβες αν εφαρμόζουν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής. Οι άλλοι όμως με ανάγκη συχνότερα των δύο ετησίωs επισκέψεων θα εμφανιστούν προχωρημένες βλάβες στα δόντια ή και στα ούλα τους. Από όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σύγχρονη οδοντιατρική δίνει έμφαση στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Πρέπει όμως και οι ασθενείς με τη συνέπεια τους να βοηθήσουν τον οδοντίατρο τους στο δύσκολο έργο του.

Λιόντος Ν. Εμμανουήλ, 

Χειρουργός Οδοντίατρος, Λιβαδειά

Γεωργαντά 18-20 Τηλ.: 22610 89089