Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Συμμετοχή του INSULEUR σε σημαντικό Συνέδριο στις Βρυξέλλες





«Προς μια κυκλική οικονομία και ένα βιώσιμο τουρισμό στα νησιά»

Συμμετοχή του INSULEUR σε σημαντικό Συνέδριο στις Βρυξέλλες


Στο  Συνέδριο με θέμα «Προς μια κυκλική οικονομία και βιώσιμο τουρισμό στα νησιά» που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,στις  11 Απριλίου συμμετείχε ο INSULEUR.
 Το  Συνέδριο που φιλοξενήθηκε από τη Διακομματική Ομάδα SEARICA  στο πλαίσιο του έργου Blue Islands (INTERREG MED), παρείχε μια πλατφόρμα για να συζητηθεί μια κοινή πορεία  προς την κυκλική οικονομία και τον αειφόρο τουρισμό στα νησιά και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης INSULEUR στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του  Γιώργος Μπενέτος που επεσήμανε χαρακτηριστικά : «Είναι ευχάριστο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνειδητοποίησε σε μεγάλο βαθμό το λίαν σημαντικό για όλο τον πλανήτη θέμα της ρύπανσης και ενεργοποιήθηκε  έντονα στο  ζήτημα που  αφορά στη χρήση των πλαστικών σακουλών. Ήδη τα αποτελέσματα του προγράμματος έχουν αρχίσει να φαίνονται και  έχει διπλή θετική επίδραση καθώς αφενός προστατεύει το περιβάλλον και αφετέρου ο κόσμος μπαίνει στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας».
Συμμετείχαν περισσότεροι από 130 σύνεδροι και στην εναρκτήρια συνεδρίαση, η πρόεδρος της SEARICA Ευρωβουλευτής κυρία Gesine Meissner, τόνισε τη σημασία της «συνδυασμένης δράσης για την καταπολέμηση των απορριμμάτων των θαλάσσιων υδάτων σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», παρουσιάζοντας την πρόσφατη και επόμενη δράση της διακοινοβουλευτικής ομάδας με στόχο καθαρούς ωκεανούς, χωρίς πλαστικά.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής του έργου Blue Islands και οι δραστηριότητες παρακολούθησης 18 παραλιών νησιών της Μεσογείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BLUEISLANDS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα πλαστικά μιας χρήσεως, τα οποία συχνά καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, και η διαρροή πλαστικών αποβλήτων δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο τα εύθραυστα οικοσυστήματα των νησιών, αλλά επίσης την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.
Τέλος, ο Josep Maria Tost I Borràs, Διευθυντής της Agencia de Residus de Catalunia και  Πρόεδρος της ACR +, παρουσίασε τον «Χάρτη Δεσμεύσεων του έργου BLUEISLANDS για τη βιώσιμη διαχείριση των υλικών πόρων και την κυκλική οικονομία», ως εργαλείο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Οι ευρωβουλευτές Gesine Meissner, Tonino Picula, Michela Giuffrida, Claudia Monteiro de Aguiar και Davor Skrlec υπέγραψαν τον Χάρτη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους, όπως  και εκπρόσωποι δημοσίων φορέων, εταίρων του προγράμματος Blue Islands, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κύπρου, ο Οργανισμός Διαχείρισης απορριμμάτων της Καταλονίας, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος της Mallorca , οι δήμοι της Μυκόνου και της Ρόδου και ο οργανισμός Wasteserv της Μάλτας.