Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

     Η απόλαυση στο σεξ δεν κρύβει παγίδες, αν παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις. Τα κονδυλώματα όμως είναι ένας ύπουλος εχθρός, που ακόμη και η αντίσταση του προφυλακτικού δεν μπορεί να τον σταματήσει.


      Τα κονδυλώματα είναι μικρά εξογκώματα (σε μέγεθος φακής ή και μεγαλύτερα) που εντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού αλλά και εσωτερικά, μέσα στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας. Πολύ σπάνια δε εμφανίζονται στα χείλη ή την γλώσσα (ύστερα από στοματικό σεξ με άτομο-φορέα του ιού). Προκαλούνται από το σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV, συνήθως δεν πονούν, αλλά περιστασιακά δημιουργούν αίσθημα κνησμού, ειδικά όταν ερεθιστούν. Για να μεταδοθεί ο ιός είναι αρκετή και η επαφή του δέρματος, μόνο, των γεννητικών οργάνων και των δύο, καθώς και της περιοχής γύρω από αυτά, ακόμα κι αν η σεξουαλική επαφή δεν ολοκληρωθεί.
      Τα κονδυλώματα είναι από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που απαντούν πιο συχνά στα νεαρά κορίτσια. Αν νομίζεις ότι έχεις προσβληθεί, πρέπει να επισκεφτείς άμεσα το γυναικολόγο, ο οποίος θα τα διαγνώσει με μια απλή κλινική εξέταση. Στον κόλπο ή στον τράχηλο εντοπίζονται με τη μέθοδο της κολποσκόπησης. Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπική θεραπεία απευθείας επάνω στα κονδυλώματα (κρυοπηξία, χρήση laser, loop κ.α.) ή να χορηγήσει φάρμακα. Οι τοπικές θεραπείες συνήθως απαιτούν ολική νάρκωση λίγων μόνο λεπτών.


  • Ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται στους 1-8 μήνες.
  • Για να αποφύγεις τυχόν υποτροπές του ιού, θα πρέπει να κάνεις έλεγχο συχνά (Τεστ Παπ), ακόμα κι όταν τα κονδυλώματα θεραπευτούν.
  • Τα προφυλακτικά, επειδή δεν καλύπτουν όλη την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία στην περίπτωση των κονδυλωμάτων. Παρ' όλα αυτά, η χρήση τους επιβάλλεται, γιατί παράλληλα σε προστατεύουν από πολλά άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Η συχνή αλλαγή ερωτικού συντρόφου δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Ο HPV είναι ένας πολύ διαδεδομένος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75 % του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί με κάποια μορφή του.
  • Υπάρχουν διάφοροι τύποι HPV. Κάποιοι προκαλούν κονδυλώματα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορούν να εξελιχθούν, αν δεν τους προλάβεις, σε καρκίνο του τραχήλου.   


ΑΣΠΙΔΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το εμβόλιο δημιουργεί προστατευτική ασπίδα απέναντι όχι μόνο στα κονδυλώματα αλλά και σε ένα μελλοντικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όμως, επειδή δρα καθαρά προληπτικά και δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες, πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12-15 ετών, όταν η γυναίκα δεν έχει αρχίσει ακόμα τη σεξουαλική της δραστηριότητα.