Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Μάχη μεταξύ Γερμανών και Ιαπώνων για τις νέες ελληνικές ταυτότητες


Το 2019 θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αλλά είναι θέμα εβδομάδων να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο, ο οποίος όμως θα το υλοποιήσει με τη μορφή του ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η τεχνική ετοιμότητα για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα απαιτηθούν πέντε χρόνια για την αντικατάσταση των παλαιών. Συγκεκριμένα, για το πρώτο έτος θα κληθούν να αντικαταστήσουν τα Αστυνομικά Δελτία Ταυτότητας (ΑΔΤ) τα πρόσωπα των οποίων το επίθετο θα αρχίζει από Α έως Ε. Τη δεύτερη χρονιά θα κληθούν τα πρόσωπα με επίθετο που ξεκινά από Ζ έως Κ κ.ο.κ. Μετά την πάροδο της πενταετίας, που θα ορίζει η σχετική διαπιστωτική απόφαση, οι παλαιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν. 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιές εταιρίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο. Στη μία πλευρά, βρίσκεται η ελληνική Veridos Matsoukis, που ελέγχεται κατά 60% από τον γερμανικό όμιλο Veridos, μια κοινοπραξία της Giesecke & Devrient και του ομοσπονδιακού τυπογραφείου της Γερμανίας, γνωστού ως Bundesdruckerei. Πρόκειται για εταιρεία που έχει παρουσία δεκαετιών στον τομέα της εκτύπωσης εντύπων ασφαλείας. Στην άλλη πλευρά είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιαπωνικούς εκδοτικούς οίκους η Toppan Printing,  η οποία έχει πολυετή παρουσία στη χώρα μας μέσω της σύμβασης για την εκτύπωση των διαβατηρίων. 
Ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς έχει επιδείξει για το συγκεκριμένο έργο και η εισηγμένη εταιρία InformΛύκος. Σημειώνεται ότι μόνον το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων έχει ήδη προϋπολογιστεί σε 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια, το έργο θα αποπληρωθεί από τους ίδιους τους κατόχους των νέων ταυτοτήτων. Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταβάλουν παράβολο 10 ευρώ για την έκδοση κάθε νέας ταυτότητας σε διάρκεια πέντε ετών για το σύνολο του πληθυσμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το έργο να υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να υλοποιηθεί μια κλειστή διαδικασία επιλογής αναδόχου με βάση την προσφερόμενη τεχνολογία αλλά και το κόστος υλοποίησής της. Επίσης, όλα δείχνουν ότι η λήψη των βιομετρικών χαρακτηριστικών (ύψος, χρώμα ματιών κ.λπ.), παρόλο που μπορεί να γίνεται σε πολλαπλά σημεία, αναμένεται να επιλεγούν εκ νέου τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Τα σημεία αυτά παρουσιάζουν μεγάλη διασπορά στην επικράτεια, ενώ παρέχουν περισσότερα εχέγγυα για την ασφαλή καταγραφή των δεδομένων.


Πηγή: reporter.gr