Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τριήμερο Καθαρά Δευτέρα στο Ξενοδοχείο Φίλιππος στη Λιβαδειά

Τριήμερο Καθαρά Δευτέρα στο Ξενοδοχείο Φίλιππος στη Λιβαδειά

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε την χαρά να σας προσφέρουμε το κατάλληλο πρωινό, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες θα συνοδεύονται από την παραδοσιακή λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα.
Μην ξεχνάτε ότι η πόλη μας έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά σε περιοχές με παραδοσιακά έθιμα της Καθάρας Δευτέρας . Τι θα λέγατε για μία mini απόδραση ;
Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι , είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.
 Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις μέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.
#hotel #hotelphilippos #travel #centralgreece #greece #leivadia #city #spring