Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ



Σε αλλαγές ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι τράπεζες στις συναλλαγές στα ταμεία. Οι τράπεζες «κλείνουν» σταδιακά τα γκισέ τους για τους πελάτες λιανικής.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ταμεία στις τράπεζες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εξυπηρετούν κατά βάση τους εταιρικούς πελάτες, ενώ θα είναι ανοικτά και για τους κομιστές επιταγών.

Συγκεκριμένα, οι υπόλοιπες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή ΑΤΜ και APS (κέντρα αυτόματων συναλλαγών που είναι εγκατεστημένα μέσα στα τραπεζικά καταστήματα), internet και phone banking.

Ουσιαστικά, οι πελάτες ωθούνται στα μηχανήματα συναλλαγών που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού.

Η μείωση του δικτύου των τραπεζών και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών δικτύων συναλλαγών, κυρίως μέσω του διαδικτύου και mobile banking είναι μονόδρομος για τις τράπεζες και τους πελάτες.

Τα υψηλά λειτουργικά έξοδα καταδικάζουν τις τράπεζες σε πολύ χαμηλή κερδοφορία και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μετασχηματισμού του δικτύου τους.