Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΝΔ

 
 
 
Θα τα πούμε απολύτως καλοπροαίρετα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από στρατηγικό… λάστιχο. Απειλούνται με το σύνδρομο του μόνιμου αναπληρωματικού που περιμένει τη σειρά του για να μπει στο γήπεδο και να αλλάξει τον ρου του αγώνα, αλλά ο προπονητής έχει άλλα σχέδια. Στην προκειμένη περίπτωση το ματς Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένο σε πολλά γκολ. Ο γκολκίπερ Αλέξης τρώει από παντού και δεν δίνει πουθενά τη μπάλα. Ο προπονητής ελληνικός λαός βλέπει απαθής να περνάνε τα λεπτά κι έχει παραδοθεί στην αφασία του και στη σιγουριά ότι η Μπάρτσα θα βάλει 100 γκολ. Κι ενώ ο Κυριάκος περιμένει πολύ ώρα στη γωνιά του πάγκου, φωνάζει, κάνει χειρονομίες, ζητά αλλαγή, τελικά καίγεται στην προθέρμανση.
Η βασική στρατηγική της ΝΔ όλο αυτό τον καιρό ήταν ότι η κυβέρνηση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αντέξουν ένα ακόμη μνημόνιο. Εκτιμούσαν ότι η Κ.Ο. δεν μπορεί να ψηφίσει κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις και θα εξαναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Ορθή εν μέρει η λογική, λογάριαζαν όμως χωρίς τους… ξενοδόχους. Ο ένας είναι ο λαός που παραμένει απαθής, παρά το γεγονός ότι έρχεται μια νέα λαίλαπα. Ο άλλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας που καταπίνουν αμάσητα τα μέτρα, που έχουν μετατραπεί όλοι οι αριστεροί στα καλύτερα σκυλάκια των δανειστών. Ουδέποτε περίμεναν στην Πειραιώς ότι θα ήταν τόσο δουλικοί οι Συριζαίοι. Ουδέποτε περίμεναν ότι θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τον κόσμο ώστε και νέα μέτρα να φέρνουν και επικοινωνιακά να περνάνε μια χαρά και την αποτυχία να την μετατρέπουν σε επιτυχία.
Η στρατηγική της ΝΔ να περιμένει φυσική πτώση της κυβέρνησης αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένη. Θα τα ψηφίσουν όλα και θα πάνε σε εκλογές… next year, αφού βεβαίως στήσουν το δικό τους μαγαζάκι μια χαρά. Και κομματικούς στρατούς με χιλιάδες προσλήψεις και έλεγχο των μέσων ενημέρωσης με τους βολικούς εκδότες και επιχειρηματίες και μοίρασμα της πίτας σε παλιά και νέα νταβατζήδικα μαγαζιά.
Και η ΝΔ τι θα κάνει τώρα που δεν πάμε σε εκλογές; Θα ζητά σαν τον βοσκό με τους λύκους, κάλπες κάθε μέρα για τον επόμενο ένα ή δύο χρόνια; Θα καεί στο ζέσταμα, κανείς δεν θα την πιστεύει. Δυστυχώς, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κυβέρνηση. Όσο περνά τα μέτρα, όσο οι πολίτες δεν αντιδρούν παρά μόνο στις… δημοσκοπήσεις και στους καναπέδες, τόσο θα διατηρούνται στην εξουσία. Μπορεί να πέσει ο Μαδούρο αλλά ο δικός μας έχει κατσικωθεί και δεν πρόκειται να φύγει.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Όχι γιατί είναι κακός, αλλά γιατί δεν είναι διαφορετικός. Δεν δείχνει στον κόσμο ότι είναι κάτι άλλο που αξίζει να το δοκιμάσει. Δεν δείχνει τον προπονητή ότι ξέρει ντρίπλες και μπορεί να μπει μέσα να βάλει γκολάκια.
Πολλές φορές στη ΝΔ δείχνουν να βολεύονται με την κατάσταση αυτή. Σαν να κοιμούνται περιμένοντας η τύχη τους να δουλέψει. Αντιδρούν σπασμωδικά, άλλες φορές αργά, άλλες δείχνουν να μην ξέρουν τα θέματα. Το κυριότερο: Δεν παρουσιάζουν το δικό τους όραμα. Βολεύονται με την… Βενεζουέλα. Γιατί μπορεί ένα site ή μια εφημερίδα να ασχολούνται συνεχώς με το έγκλημα του Μαδούρο, αλλά ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να έχει ως βασικό όπλο του κατά της κυβέρνησης τις ταραχές στο Καράκας.
Και για να πούμε την αλήθεια, χωρίς να αναφέρουμε πρόσωπα, ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα η αντιπολίτευση είναι νωθρή, χαλαρή, κολλημένη στο αίτημα για κάλπες. Ακόμη και η απόφαση του Κυριάκου να πάει και να διαμαρτυρηθεί στον Βούτση για το χάλι της Βουλής δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε περισσότερο από ένα δεκάλεπτο δημοσιότητας.
Αν θέλει νίκες κατά της κυβέρνησης η ΝΔ ας ψάξει τα σκάνδαλα, τις χαριστικές ρυθμίσεις, τις πολιτικές απάτες που υπάρχουν. Κι ας κάνει αντιπολίτευση με προγράμματα κι όχι με λόγια του αέρα. Μέχρι να καταφέρει η ΝΔ να αναδειχθεί κυρίαρχη και στην κοινωνία, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας έχει όντως την ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι. Άλλωστε, με τους κανονικούς και τους γιαλαντζί δικαστές που διαθέτει, δεν θα μείνει κανένας σε χλωρό κλαρί.
Για να δούμε, λοιπόν, που θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση και πόσο μπορεί να αντέξει η ΝΔ να είναι χαλαρή μέχρι εκνευρισμού;