Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης για οικονομία τουρισμό και εργασιακά





α μέτρα για οικονομία, τουρισμό και εργασιακά ανακοίνωσε σε νέο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το εν λόγω σχέδιο έχει ως βασικούς άξονες την στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και την στήριξη του τουρισμού. Υποστήριξε μάλιστα πως το πρόγραμμα της μετάβασης αγγίζει συνολικά τα 24 δισ.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ισχυρίστηκε ότι «στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», ενώ χαρακτήρισε «κλειδί» το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέσω του SURE, με την παράλληλη επέκταση του ειδικού εργασιακού καθεστώτος (σσ της αναστολής συμβάσεων εργασίας) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μόνο σε κλάδους που έχουν πληγεί.


Για την ρευστότητα των επιχειρήσεων ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ., καθώς και την χορήγηση δανείων από το Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων συνολικού ύψους 7 δισ, με κρατική εγγύηση έως 80%. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η προκαταβολή φόρου μειώνεται, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γενναία» τη μείωση, η οποία θα γνωστοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr


Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή μειωμένου ενοικίου, σημείωσε ότι το μέτρο παρατείνεται για όλους τους μήνες του καλοκαιριού, αλλά μόνο για τους επαγγελματίες στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Παράλληλα, εξήγγειλε μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς (για πέντε μήνες), στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Για την τουριστική περίοδο ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεκινάει από τις 15 Ιουνίου, ενώ σημείωσε ότι από 1η Ιουλίου θα αρχίσουν σταδιακά οι πτήσεις από το εξωτερικό.  Έκανε λόογο δε για «υγειονομικά πρωτόκολλα», ενώ έριξε τον πήχυ των προσδοκιών αναφέροντας ότι «ό,τι πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος».