Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Αδεια απο τουρίστες η Αθήνα

 "Παραδοσιακά" ο Αύγουστος δεν αποτελεί τον πιο δυνατό μήνα για τον τουρισμό της Αθήνας, καθώς η υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση καταγράφεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εικόνα όμως με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι φέτος οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου είναι πρωτόγνωρη: μειωμένη κίνηση στα αξιοθέατα και στους δρόμους του κέντρου, άδεια δωμάτια και λίγοι τουρίστες στα εστιατόρια του ιστορικού κέντρου.


Όπως μάλιστα σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες από τον ξενοδοχειακό χώρο, οι πληρότητες στα καταλύματα κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος σε μονοψήφιο ποσοστό. Επί του παρόντος, η κατάσταση δεν δείχνει να διαφοροποιείται ούτε το Σεπτέμβριο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, τα έσοδα και τους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων.


Υπενθυμίζεται πως οι μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας, που επί τον πλείστον βρίσκονται στα αστικά κέντρα, είχαν λάβει το φως να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Δύο μήνες μετά, φορείς του χώρου κάνουν λόγο για "αποκαρδιωτική" ζήτηση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος, μαζί με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τα οποία χρειαζόταν προετοιμασία και τα κλειστά σύνορα, για τον οποίο τελικά άνοιξαν μόνο λίγες μονάδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξενοδοχείων επέλεξε να ανοίξει από τον Ιούλιο, ευελπιστώντας πως η ταξιδιωτική ροή θα ήταν καλύτερη.


Όλα αυτά την ώρα που ο τουρισμός της Αθήνας είχε εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία εξαετία, οι αφίξεις ταξιδιωτών κατοίκων του εξωτερικού είχαν υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6,2 εκατομμύρια περίπου από 2,5 εκατομμύρια που ήταν το 2012.


πηγη