Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ


 

Ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ

Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Όπως ίσως οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε ήδη, μετανάστευσα από την Ελλάδα όταν ήμουνα έφηβος. Ένας από τους χιλιάδες νέους ανθρώπους που επέλεξαν το δρόμο του εξωτερικού όχι για πολυτέλεια, αλλά από ανάγκη.

Το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας δεν είναι αυτό το οποίο παράγεται εσείς. Δυστυχώς. Το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Αλλά και το δικό σας στοίχημα, όχι μόνο πώς θα προσελκύσετε τα μυαλά του έθνους μας στους ομίλους σας, αλλά και πώς θα τα κρατήσετε, πώς θα τα ανταμείψετε και πώς θα καλλιεργήσετε νέες σύγχρονες νοοτροπίες από κοινού με τους εργαζόμενους. Νέες σύγχρονες νοοτροπίες από κοινού με τους εργαζόμενους.

Διότι σε μια Ελλάδα που δεν αποκηρύσσει χαστούκια και ρατσιστικό λόγο, εσείς είστε εκείνοι που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην καθημερινότητα, στηρίζοντας τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμίας από εμάς. Τη μοναδικότητα στον εργασιακό σας χώρο, στις μεγάλες επιχειρήσεις σας, ενισχύοντας τη δυνατότητα των γυναικών να καταγγείλουν σεξισμό χωρίς να φοβούνται για αντίποινα ή απόλυση. Διότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που ζούνε εκτός Ελλάδας και εργάζονται εκτός Ελλάδας, δεν πρόκειται να επιστρέψουν μόνο με υψηλότερες απολαβές. Θα επιστρέψουν όταν αντιληφθούν ότι οι εργοδότες θα παρέχουν και θα ενθαρρύνουν νέες νοοτροπίες με πραγματική αξιοκρατία, με συμμετοχή στην ανάπτυξη της επιχείρησης, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες του ανθρώπου που εργάζεται. Δεν είναι μόνο οι απολαβές, είναι και οι νέες νοοτροπίες.

Θυμάμαι όταν ήμουνα μικρός και άκουγα τη λέξη “Ψωροκώσταινα” και ρωτούσα τη μητέρα μου τι σημαίνει “Ψωροκώσταινα”; Δεν μπορώ να σκεφτώ στα αγγλικά μια αντίστοιχη λέξη που χρησιμοποιούν Αμερικανοί ή Βρετανοί για να μιλήσουν για τον τόπο τους, για τη χώρα τους. Τελικά τι είμαστε; Είμαστε “Ψωροκώσταινα”; Ή είμαστε η χλιδή που βλέπει κανείς στο Instagram από τη Μύκονο;

Στα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είμαστε 26 στους 27. Μόνο πάνω από τη Βουλγαρία. Είμαστε η χώρα που τα έτη 2021-2022 είχε μείωση των πραγματικών μισθών ανά απασχολούμενο κατά 5,9%, σε συνέχεια των απωλειών 25,1% της περιόδου 2010-2014 και της σταθεροποίησης στα ίδια επίπεδα του 2015 μέχρι το 2020. Δηλαδή, έχουμε σωρευτικά μείωση 31% από το 2010.

Είμαστε μια χώρα που κατατάσσεται χαμηλά στον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας -80,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και που οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν μόνο 0,59% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη, έναντι 1,42% των ευρωπαϊκών.

Ταυτόχρονα όμως είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα στην κύρια απασχόληση των εργαζομένων. Με 41 ώρες την εβδομάδα. Και όμως εμείς οι δήθεν αργόσχολοι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στον μόχθο. Δείτε τι στερεότυπο έχει το εξωτερικό για εμάς! Και όμως είμαστε πρωταθλητές στον μόχθο.

Αλλά δυστυχώς είμαστε και πρωταθλητές στο κόστος του ηλεκτρισμού και για τα νοικοκυριά και για εσάς στη βιομηχανία. Το ξέρετε καλά αυτό. Απλά τυχαίνει, τυχαίνει και είμαστε 13η στους 27 στην κατάταξη για το τελικό κόστος ηλεκτρισμού, χάρη στα pass.

Και ρωτάω: ποιος πληρώνει αυτά τα pass; Ποιος τα πληρώνει; Πληρώνονται από τα νέα παιδιά αυτού του τόπου. Αυτού του τόπου που προσπαθεί να μη λέγεται πλέον “Ψωροκώσταινα”. Τα νέα παιδιά πληρώνουν αυτό το πράγμα. Και με τέτοιες πρακτικές καταδικαζόμαστε σε έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Είναι πρακτικές που ξεκάθαρα ευνοούν τα ολιγοπώλια. Αλλά μετά έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει στους πολίτες: “Γιατί παραπονιέστε; Αφού σας έδωσα pass για τη βενζίνη, για το ρεύμα, για το σούπερ μάρκετ. Γιατί παραπονιέστε”; Λες και ο ίδιος είναι ο μέγας ευεργέτης του τόπου. Η οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία εδώ και δεκαετίες προσφέρει στην υπηρεσία του έθνους απλόχερα τον πλούτο της.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ποτέ ως πρωθυπουργό να λέει σε έναν πολίτη: “Pass δεν πήρες; Δεν πήρες pass”; Είναι άκρως εξευτελιστικό. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση αυτού του πολίτη. Είμαστε λοιπόν πρωταθλητές στη σκληρή εργασία, πρωταθλητές στο ολιγοπώλιο του ηλεκτρισμού, ουραγοί στο ΑΕΠ ανά κεφαλή.