Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Έρχεται το νέο 50ρικο – Δύσκολη η παραχάραξή του

ENNEANEWS 

Στις 4 Απριλίου 2017 θα τεθεί σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 50€. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες λοιπόν, θα μπορείτε να κρατάτε στα χέρια σας το νέο πενηντάρικο, το οποίο φέρει ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστατεύεται από πιθανή παραχάραξη.

Η Γερμανική Bundesbank αναμένει μια ομαλή εισαγωγή της νέου χαρτονομίσματος των 50€ στις αρχές του Απριλίου. «Θεωρούμε ότι οι απαραίτητες εργασίες μετατροπής θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε», δήλωσε ο Carl-Ludwig Thiele από το Διοικητικό Συμβούλιο της Bundesbank, την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.Αρχικά αναμένεται να διατεθούν 5,4 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ, των ταμείων των τραπεζών και των καταστημάτων.
Οι τράπεζες και οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν στο προηγούμενο διάστημα τη δυνατότητα να ενημερώσουν τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους για τα νέα 50ρικα και έτσι αναμένεται να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν το Μάιο του 2013 κατά την αλλαγή των χαρτονομισμάτων των 5€. Τότε οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να πληρώσουν με τα νέα χαρτονομίσματα στα μηχανήματα εισιτηρίων ή στάθμευσης, γιατί δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος ενημέρωσης του αντίστοιχου λογισμικού.
Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας προβλέπεται να κάνουν πιο δύσκολο το έργο των παραχαρακτών. Το χαρτονόμισμα των 50€ έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης. Άρα τα νέα πενηντάρικα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα προηγούμενα.Τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20€ φέρουν ένα πορτρέτο της θεάς Ευρώπης με την τεχνική της υδατογράφησης. Το καινούργιο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συναντάμε επίσης και στα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είναι ότι έχουν μια επίστρωση λακ που τα κάνει πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά.
Θα ακολουθήσει η ανανέωση των χαρτονομισμάτων των 100 και των 200€, ενώ καταργείται εντελώς αυτό των 500€, το οποίο και θα αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2018. Οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια απόφαση είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων και της μαύρης εργασίας. Αρκετοί ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν αυτό θα επιτευχθεί.
πηγή:allesgr.de