Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αλλεργικές Παθήσεις Θεραπεία Κοντογιωργάκη Ιωάννα Λιβαδειά


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η συχνότητα των αλλεργικών νοσημάτων αυξάνει δραματικά.
Η συνεχής αυξητική τάση εμφάνισης αλλεργιών δεν μπορεί να ερμηνευτεί  μόνο από την κληρονομικότητα και αφορά κυρίως περιβαλλοντικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν το λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής».
Σε επικοινωνία που είχαμε με την κυρία Ιωάννα Κοντογιωργάκη, ειδική αλλεργιολόγο παίδων & ενηλίκων, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, μας επισήμανε τη σημαντικότητα της σωστής διάγνωσης και της έγκαιρης αντιμετώπισης των αλλεργικών παθήσεων σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.
Η διάγνωση στηρίζεται αρχικά στην κλινική εκτίμηση, στον εξατομικευμένο έλεγχο με δερματικές δοκιμασίες νυγμού (ανώδυνα δερματικά τεστ με διάφορα αλλεργιογόνα), αλλά και στον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.
Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο και τον ασθενή.
Το αλλεργιολογικό ιατρείο της βρίσκεται στη Δαιδάλου 2, στο κέντρο της Λιβαδειάς και εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Ενδεικτικά στο ιατρείο παρέχονται:
·         Αιτιολογική διερεύνηση αλλεργικού άσθματος & ρινίτιδας σε παιδιά και ενήλικες και κατά περίπτωση απευαισθητοποίηση με ειδική ανοσοθεραπεία, η οποία αποτελεί και τη μόνη αιτιολογική θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται άμεση παρέμβαση στη φυσική πορεία του προβλήματος, μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων και σημαντικός περιορισμός της χρήσης συμβατικών φαρμάκων. Ιδιαίτερα χρήσιμη θεραπεία στα πρώτα στάδια της αλλεργικής νόσου, καθώς μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της.
  • Ειδική ανοσοθεραπεία σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα). Εδώ η ανοσοθεραπεία αποτελεί θεραπευτικό μονόδρομο, αφού η συγκεκριμένη αλλεργία είναι συχνά επικίνδυνη για τη ζωή.
  • Διάγνωση και εξατομικευμένος χειρισμός της τροφικής αλλεργίας.
  • Διάγνωση και χειρισμός φαρμακευτικής αλλεργίας (δερματικά τεστ, ειδικές προκλήσεις)
  • Έλεγχος ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Ο χειρισμός της οποίας είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «γεννήσει» τα άλλα ατοπικά νοσήματα.

Η ιατρός δέχεται επισκέψεις καθημερινά πρωί – απόγευμα, κατόπιν ραντεβού στο ιδιωτικό ιατρείο της, ενώ μία φορά την εβδομάδα βρίσκεται στην αλλεργιολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ”.

Επικοινωνία
Ιωάννα Χ. Κοντογιωργάκη
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Συνεργάτης Αλλεργιολογικής Μονάδας Πανεπιστημίου ΑΤΤΙΚΟΝ
Δημ. Ανδρεαδάκη & Δαιδάλου 2,  Λιβαδειά
Τηλ.: 22610 88611
Κιν.: 6972 985 322