Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θέλει ο Σαμαράς και γιατί αμφισβητεί το Μητσοτάκη


 Τι θέλει ο Σαμαράς και γιατί αμφισβητεί το Μητσοτάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της ΝΔ, αδράζοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει στην κομματική βάση για πρόσωπα και πολιτικές με άρωμα Ποταμιού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί μάλιστα να υποσκελίσει εσωκομματικά και τον κ. Καραμανλή, ο οποίος για λόγους ηθικής τάξεως αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπονόμευση του κ. Μητσοτάκη.


Ο Μεσσήνιος θεωρεί και δεν το λέει πρώτη φορά, ότι πλέον υπάρχει μία “νεοδεξιά” στα τραμπικά πρότυπα, η οποία έχει σκληρές θέσεις στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό, συντηρητικές απόψεις στα κοινωνικά και φιλελεύθερες στα οικονομικά ζητήματα, και την οποία πιστεύει ότι πρέπει να εκφράσει η ΝΔ και όχι κάποιος άλλος σχηματισμός. Φέρεται όμως επίσης να θεωρεί ότι η ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να καλύψει αυτό το χώρο.


Σημαίνει αυτό ότι μπορεί και θέλει ο κ.Σαμαράς να... ρίξει και δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη; Προφανώς και όχι. Το Μαξίμου αντιμετώπισε δια της σιωπής το τελευταίο χτύπημα του Μεσσήνιου, θέλοντας να υποβαθμίσει το ζήτημα. Εκ των βουλευτών της ΝΔ μόνο ο ούτως ή άλλως δυσαρεστημένος βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, σχολίασε με σκληρό τρόπο το θέμα στο τοπικό κανάλι Best TV, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ για να κυβερνήσει αυτόνομη και όχι με... κηπουρούς όπως ο Γιώργος Παπανδρέου.


Προφανώς επομένως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία της ΠΟΛΑΝ, αφού άλλωστε κανείς δεν θα ακολουθήσει για δεύτερη φορά κανέναν έξω από το μαντρί, κατά τη ρήση Αβέρωφ. Οι κινήσεις όμως του κ.Σαμαρά δείχνουν ότι ενδεχομένως δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά την ελπίδα να επιστρέψει ο ίδιος για να καλύψει κενό ηγεσίας που θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει λόγω εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και αδυναμίας ανάδειξης νέου ισχυρού παίκτη στη σκληρή δεξιά πτέρυγα.


Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει σπεύσει εξαρχής να ταχθεί κατά προσφυγής στη Χάγη ακόμη και εάν η Άγκυρα δεχόταν συνυποσχετικό, όπως έχουν υποστηρίξει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εκτίμηση στο σαμαρικό στρατόπεδο είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης θέλει να πάει σε μία συμφωνία με την Τουρκία και τον... περιμένουν στη γωνία.


Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο κ.Σαμαράς με την τελευταία παρέμβαση του, αμφισβήτησε μεν το κατά πόσον έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη, αλλά όχι τον πυρήνα της (νεο)φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.


Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του ποιες είναι οι προθέσεις του κ.Σαμαρά, το βέβαιο είναι ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις του δημιουργεί πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον κ.Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στο δεξιό ακροατήριο, στο οποίο πράγματι υπάρχει και δυσαρέσκεια για ορισμένες επιλογές προσώπων από το Μαξίμου και καχυποψία στα εθνικά θέματα.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ