Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΠΩΣ ΟΙ ΦΘΙΩΤΟΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ !


 ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ / ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ  ΟΙ ΦΘΙΩΤΟΙΣ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ! 

Μιλάμε για την μέγα ιστορία, σε ένα και μόνο σημείο του Νομού, που όχι δεν φροντίσανε να

αναβαθμίσουν, αλλά αντιστρόφως εξαφάνισαν κυριολεκτικά το άγαλμα του Λεωνίδα και την Ιστορική του σημασία για την Ελλάδα & Ευρώπη.  Όταν έγινε η τελική χάραξη του Αυτοκινητοδρόμου προσπάθησαν μερικά άτομα (όπως και του λόγου μου), να ευαισθητοποιήσουν  Δήμους και Νομαρχία. Έπρεπε να πάρουν θέση  για την καινούρια χάραξη, «την σημερινή», που άφηνε αποκομμένο το Άγαλμα στα δεξιά μας για να το προσπερνάς και να συνεχίζεις την διαδρομή σου.                                                                              

Εμείς ζητούσαμε:                                                                                                   Α) Είσοδο στο χώρο του μνημείου από τον Νέο Εθνικό δρόμο και μόνο.

Β) Ανάπλαση του χώρου σε όμορφο πάρκο με περισσότερα δένδρα και φυτά.

Γ) Το μουσείο με όμορφο πλακόστρωτο και με διάφορα μικρά μαγαζάκια από Σουβενίρ έως Αναψυκτήριο,                                                                                εστιατόρια, μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και άλλα μικρά έργα αναψυχής, όπως το Ιστορικό Πλανητάριο, που ο επισκέπτης μέσα σε 20’ λεπτά της ώρας, να βλέπει την Ιστορική σημασία του σημείου, από τον Λεωνίδα έως τον Διάκο.

Δ) Ζητούσαμε το άγαλμα να γυριστή προς την μεριά του Νέου Εθνικού Δρόμου, έτσι που να το βλέπουν όλοι που περνούν, μάλιστα είπαμε ότι θα έπρεπε να σηκωθεί σε λοφίσκο (ο οποίος θα γινότανε από πέτρα και χώματα) με μια υψομετρική νέα διαφορά σε 8 μέτρα που θα επέτρεπε να είναι ορατό από παντού.

Ε) Να αξιοποιηθεί το μονοπάτι του εφιάλτη, έτσι ώστε η επισκέπτες και τα Σχολεία να έχουν αρκετά πράγματα να κάνουν.

Ζ) Οι επισκέπτες στο σημείου τον Θερμοπυλών, με την σωστή αξιοποίηση και εκμετάλλευση θα ήταν γύρο στα 2,5 εκατομμύρια άτομα. Αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο ποσοστό κερδών για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τους ανθρώπους της περιοχής στην απασχόληση (Τουρισμός νέες θέσεις εργασίας κ.α.).

Η) Τα κέρδη από την μικρή αυτή τροποποίηση (εάν βλέπανε και θέλανε πραγματικά) θα ήταν καθαρά 95-150 εκ. ετησίως. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε απλά αυτό που θέλανε η εργολάβοι, γρήγορη και όχι επιπλέων χρέωση στον τάχα προϋπολογισμό. Σκεφτείτε, ότι τα χωματουργικά θα ήταν ελάχιστα και το ζεστό νερό των πηγών θα έτρεχε σε μια κατεύθυνση σε μια λιμνούλα, που θα είχαν συμπληρωματικά και άλλα οφέλη οι επισκέπτες από εκεί.

Θ) Δυστυχώς η λείψει οράματος από τους πολιτικούς μας άρχοντες (τοπικό, Νομαρχιακό άλλα και Περιφερειακό επίπεδο) Υποβάθμισαν τον τόπο μας και ερήμωσαν τα τόσα αξιόλογα Ιστορικά πλούτη. 

Ι) Εμείς ζητάμε από τον Δήμαρχο της Λαμίας και τον Περιφερειάρχη, να δώσει επιτέλους σε άξιους επιχειρηματίες την αξιοποίηση του χώρου, και να δοθεί εντολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ να ανοίξει την είσοδο από τον Νέο Εθνικό Αυτοκινητόδρομο.

Κ) Κεφάλαια & Χρηματοδότες υπάρχουν για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση τόσο του χώρου γύρο από το μνημείο του Λεωνίδα αλλά και τον Λουτρών. Τα σχέδια και την μελέτη για το χώρο υπάρχουν και είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων. Ας πάρει πρωτοβουλίες το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας για μια γρήγορη και αποτελεσματική έκβαση του έργου. 

Εμείς απαιτούμε… εδώ και τώρα αξιοποίηση του Ιστορικού χώρου και των Λουτρών!

Φίλοι συμπαρασταθείτε μας σε αυτήν την ενέργεια και στείλτε επιστολές και διαβήματα προς τον Δήμο Λαμίας, Περιφέρεια, Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε να χαθεί η Ιστορική σημασία του τόπου μας!

Ο δικός σας                                                                                                                                                               Ιωάννης Τσιτούρας