Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κοινές εταιρίες για τα κόκκινα δάνεια

Η λύση των κοινών εταιριών Τραπεζών και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων προτιμήθηκε από τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ή μιας κακής Τράπεζας(Bank) που αρχικά επεδίωκε η κυβέρνηση ως πιο αποτελεσματική.
Το νομοσχέδιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων,  θα έρθει για ψήφιση στη βουλή τη προσεχή εβδομάδα,  μαζί με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του ενός δις ευρώ.  Το νέο πλαίσιο επεξεργάστηκαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας.
Οι πέντε εναλλακτικές λύσεις που
θα προτείνονται για τα στεγαστικά
που βρίσκονται σε καθυστέρηση

Στην περίπτωση των στεγαστικών,   γι’ αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση πολλών μηνών,   οι εταιρίες θα προτείνουν στον δανειολήπτη:
1.    Την αποπληρωμή του δανείου με έκπτωση,  αν χρωστάει π.χ. 100.000,00€ να καταβάλει 70.000,00€ και να κλείνει το δάνειο.
2.    Εξουσιοδότηση για να αναζητήσουν αγοραστή για λογαριασμό του. Στην περίπτωση αυτή θα πωλούν το ακίνητο,  θα χρησιμοποιούν τα λεφτά της πώλησης για την αποπληρωμή του δανείου και αν δεν καλύπτεται θα διαγράφεται το υπόλοιπο.
3.    Την μετακίνηση σε μικρότερη κατοικία που θα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους,  από άλλη περίπτωση κόκκινου δανείου παρέχοντας του ταυτόχρονα τη δυνατότητα να πληρώσει μικρότερο δάνειο.
4.    Τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην εταιρία και την ταυτόχρονη διαγραφή του δανείου με συμφωνία να συνεχίσει να μένει στη κατοικία καταβάλλοντας ενοίκιο.
5.    Την παράδοση των κλειδιών του ακινήτου με ταυτόχρονη διαγραφή του δανείου.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πλέγμα διαχείρισης εκατοντάδων ακινήτων που οι Τράπεζες δεν είναι σε θέση να κάνουν αφού δεν διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Επίσης η διαχείριση των προβληματικών στεγαστικών με τους παραπάνω τρόπους εκτιμά ότι θα συμβάλλει στην επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων,  η οποία σήμερα έχει καθίσει. 
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές <<οι συναλλαγές που θα κάνουν οι κοινοπρακτικές εταιρίες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης καθώς θα καθορίσουν τα νέα επίπεδα τιμών στην αγορά ακινήτων>>.

Πηγή: Το Βήμα