Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Επενδύοντας στη Κούβα

Τον τελευταίο χρόνο οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κούβας αποκαθιστούν τις σχέσεις τους έπειτα από πολλές δεκαετίες.  Οι δυο χώρες άνοιξαν πρεσβείες μεταξύ τους.  Οι  ΗΠΑ αφαίρεσαν την Κούβα από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία.   Φέτος οι Αμερικανοί που επισκέφθηκαν την Κούβα αυξήθηκαν κατά 40% . 
Η χώρα,  καθώς είναι υπανάπτυκτη οικονομικά,  παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες.   Η Κούβα,  όμως,  παραμένει μια μαρξιστική οικονομία με δύο νομίσματα,   ένα για τους τουρίστες και ένα για τους πολίτες της.  Η  χώρα δεν διαθέτει χρηματιστηριακή αγορά και δεν είναι εύκολο να επενδύσει κάποιος εκεί απευθείας. 
Η λονδρέζικη Redux Capital Advisors βλέπει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κούβα τα επόμενα χρόνια.   Ελπίζει πως σύντομα θα λάβει άδεια για το πρώτο μέρος των επενδύσεων ενός υπό σύσταση fund 300εκατ. δολαρίων που θα επενδύει στην Κούβα.  Προς το παρόν επενδύσεις στη χώρα του Κάστρο έχουν δύο funds μόνο στα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση κοινοί <<θνητοί>> επενδυτές .   Είναι το Herzfeld Caribbean Basin Fund (CUBA) και το Banco Latinoamericano de Comercio Exterior (BLX),  που έχει έδρα στον Παναμά.