Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Η «προίκα του μωρού» για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Κύπρο !


Την παραχώρηση βασικών ειδών για τις πρώτες ανάγκες οικογενειών, οι οποίες φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί, προβλέπει το σχέδιο με τίτλο «η προίκα του μωρού», το οποίο μελετά το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το σχέδιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24 Οκτωβρίου) η αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της για το 2017.

Μιλώντας στο InBusinessNews, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (FEAD). Από το συγκεκριμένο Ταμείο, πρόσθεσε, η Κύπρος μπορεί να αντλήσει ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, «χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε για στήριξη άπορων οικογενειών».
Γι αυτό και αποφασίστηκε η στήριξη άπορων ζευγαριών, που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί. Και επειδή, βάσει των κανονισμών, δεν είναι δυνατό να δίνεται οικονομική βοήθεια, το Υπουργείο αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσφέροντας βασικά είδη για ένα νεογέννητο. «Θα δίνουμε την προίκα του μωρού που θα αποτελείται από είδη όπως κρεβατάκι, κούνια, μπάνιο και γενικότερα όσα χρειάζεται μια οικογένεια σε αυτή φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αιμιλιανίδου.
Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πακέτο «η προίκα του μωρού» θα συγκεκριμενοποιηθεί κατόπιν προκήρυξης προσφορών από το Υπουργείο Εργασίας.
Η υλοποίηση του σχεδίου τοποθετείται εντός του 2017, ενώ σε ότι αφορά τους δικαιούχους, η Ζέτα Αιμιλιανίδου αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα στοιχεία υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
«Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την κίνηση, γιατί πρόκειται για ένα πρωτότυπο σχέδιο που θα βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Θέλουμε να δώσουμε όσα χρειάζονται σε μια οικογένεια που αποκτά νέο μέλος και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει οικονομικά», τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Και επέκταση του σχεδίου
Μιλώντας στο InBusinessNews, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και η επέκταση του εν λόγω προγράμματος σε όλες τις οικογένειες και όχι μόνο σε φτωχές.
Η επέκταση του σχεδίου θα γίνει στα πλαίσια της δημογραφικής πολιτικής και της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.
πηγή:kalymnos-news.gr