Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Πρωτοποριακή τεχνική στη χειρουργική του θυρεοειδούς: Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής στον 21ο αιώνα.

Πρωτοποριακή τεχνική στη χειρουργική του θυρεοειδούς: Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής στον 21ο αιώνα.

Ο «ομιλών» ασθενής, δηλαδή η συνεχής παρακολούθηση της φωνής του ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της εγχείρησης του θυρεοειδούς αδένα, αποτελεί μία πρωτοποριακή τεχνική βασιζόμενη σε ό,τι νεότερο και πιο εξελιγμένο υπάρχει παγκοσμίως σε γνώσεις και τεχνολογία. 
Κατά τη χρονική διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός παρακολουθεί συνεχώς τη λειτουργία όλων των νεύρων της φωνής. Βλέπει τη συνεχή καταγραφή της κινητικότητας των φωνητικών χορδών στην ειδική οθόνη παρακολούθησης και επιπλέον ακούει το συνεχόμενο ηχητικό σήμα για την καλή λειτουργία της φωνής του ασθενή, όσο είναι υπό γενική αναισθησία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής της συνεχούς παρακολούθησης της φωνής;

Η τεχνική αυτή αποτελεί την εξέλιξη της παλαιότερης μεθόδου του νευροδιεγέρτη, ο οποίος ελέγχει το νεύρο της φωνής μόνο σε ορισμένες χρονικές στιγμές.  Η συνεχής παρακολούθηση της φωνής, όμως, προσφέρει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αναλαμβάνει «δύσκολες» περιπτώσεις, όπως είναι η επανεγχείρηση στο θυρεοειδή αδένα, ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός (κεντρικός και πλάγιος) σε προχωρημένο καρκίνο του θυρεοειδούς και η εγχείρηση σε επαγγελματίες φωνής (όπως οι τραγουδιστές, ηθοποιοί, καθηγητές, βουλευτές, κλπ).

Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι το γεγονός ότι ο ασθενής μιλά αμέσως μετά την εγχείρηση και οι επαγγελματίες φωνής (τραγουδιστές, ηθοποιοί, καθηγητές, κλπ) επιστρέφουν στην εργασία τους σε λίγες ημέρες.
Σταύρος Καρακόζης, MD
THYROID SURGERY CLINIC
ΧειρουργικήΘυρεοειδούςκαιΠαραθυρεοειδώνΑδένων
Βασιλίσσης Σοφίας 63, Αθήνα 115 21
thyroidsurgeryclinic.athens@gmail.com
https://www.karakozis.gr