Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Οχι στα ΕΛΤΑ για το χαράτσι των 15 ευρω


Ακυρώθηκε το χαράτσι των 15 ευρώ, που επέβαλαν τα ΕΛΤΑ στις αδασμολόγητες αγορές από τρίτες χώρες, κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
που ξεκαθαρίζει ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν μπορούν να χαράσσουν και να ασκούν τελωνειακή πολιτική.

Όπως είχε αποκαλύψει το Σin, η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να επιβάλει αυθαίρετα, ένα «Τέλος Εκτελωνισμού» ακόμη και σε πακέτα μικρής αξίας, που είναι αφορολόγητα, εφόσον προέρχονται από τρίτες χώρες και διακινούνται μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η σχετική εγκύκλιος των ΕΛΤΑ η οποία εκδόθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2020, προέβλεπε ότι στο εξής, σε κάθε αντικείμενο που θα εκτελωνίζεται ακόμη και αν η αξία του είναι κάτω των 22 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο, θα του επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα αξίας κάτω των 22 ευρώ περνούσαν ελεύθερα, χωρίς την επιβολή δασμών.

Τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν προφανώς για να αντλήσουν έσοδα και να καλύψουν το έλλειμμά τους, να επιβάλουν το «Τέλος Εκτελωνισμού» των 15 ευρώ ανά πακέτο το οποίο προκαλεί μια απίστευτη στρέβλωση. Δηλαδή μια αγορά από το ebay, ήη οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα τρίτης χώρας, ενός αντικειμένου που κοστίζει 2, 5 10 ευρώ, η οποία ήταν και είναι  αφορολόγητη, με την απόφαση των ΕΛΤΑ θα πλήρωνε επιπλέον 15 ευρώ!

Με βάση την τελωνειακή νομοθεσία, οι αγορές από τρίτες χώρες είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσού των 22 ευρώ, ενώ για αγορές μεγαλύτερης αξίας, επιβάλλονται οι αναλογούντες δασμοί και ο ΦΠΑ.