Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ; ENNEA NEWS


ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

Όταν σκέφτεστε ότι θέλετε να είστε και να παραμείνετε υγιείς, το πιθανότερο να έρχεται στο μυαλό σας ότι πρέπει να κάνετε αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε να αποφύγετε καταστάσεις όπως οι νεοπλασίες(καρκίνος) και η καρδιαγγειακή νόσος. Το να
διατηρήσετε υγιή τα οστά σας για να αποφύγετε την οστεοπόρωση πιθανότατα δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας. Κι όμως θα έπρεπε να είναι!
Δείτε για ποιο λόγο:
Η Οστεοπόρωση είναι συχνή νόσος
Οστεοπόρωση είναι η κατάσταση-ασθένεια στην οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και μπορούν να σπάσουν ευκολότερα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και ένα απλό φτάρνισμα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα! Το να βρίσκεται κάποιος σε κίνδυνο για οστεοπόρωση σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές από τις γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 1 στους 4!
Η Οστεοπόρωση είναι σοβαρή νόσος
Το να σπάσει κανείς ένα κόκαλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ σοβαρή υπόθεση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Τα περισσότερα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης δημιουργούνται στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και στον καρπό, χωρίς να αποκλείονται άλλες θέσεις. Αυτά τα κατάγματα μπορεί να δημιουργήσουν συνεχή πόνο που δύσκολα περνάει. Μερικοί άνθρωποι χάνουν ύψος. Άλλοι παθαίνουν κύφωση ή σκολίωση. Αυτό συμβαίνει όταν στα οστά της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ)-που ονομάζονται σπόνδυλοι- δημιουργείται κάταγμα ή καθίζηση.
Η οστεοπόρωση μπορεί να σας στερήσει την δυνατότητα να απολαμβάνετε καθημερινές δραστηριότητες ή ακόμα και την ικανότητα να κινήστε ελεύθερα. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε απομόνωση, ακόμα και σε κατάθλιψη. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Μέχρι και 20% των ηλικιωμένων που υφίστανται κάταγμα του ισχίου πεθαίνουν μέσα σε ένα έτος από προβλήματα που σχετίζονται με το ίδιο το κάταγμα, την χειρουργική αποκατάσταση του ή από συνοδά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται. Πολλοί ασθενείς θα χρειαστούν επίσης μακροχρόνια νοσηλευτική φροντίδα.
Η Οστεοπόρωση κοστίζει
Το 2005, η οστεοπόρωση υπολογίζεται ότι ήταν υπεύθυνη για τουλάχιστον δυο εκατομμύρια κατάγματα με κόστος περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2025, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα αντιμετωπίζονται τρία εκατομμύρια κατάγματα από οστεοπόρωση με ετήσιο κόστος 25,3 εκατομμύρια.
Η Οστεοπόρωση είναι ύπουλη νόσος
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να νιώσετε ότι τα οστά σας αδυνατίζουν. Μπορεί να έχετε ήδη οστεοπόρωση ή και να βρίσκεστε σε κίνδυνο για να εκδηλώσετε τη νόσο χωρίς να έχετε κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η οστεοπόρωση δεν προκαλεί πόνο παρά μόνο όταν προκληθεί κάταγμα το οποίο συνήθως είναι η πρώτη ένδειξη οστεοπόρωσης. Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε ότι μοιάζετε λίγο κοντύτερος ή ότι «καμπουριάζετε». Σε αυτό το σημείο, η νόσος είναι το πιθανότερο εγκατεστημένη ή και προχωρημένη.
Ευτυχώς, υπάρχει μία εξέταση «Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας-Μάζας» που μπορεί να σας πει αν έχετε οστεοπόρωση πριν εκδηλώσετε αυτά τα συμπτώματα. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχει η δυνατότητα προληπτικής θεραπείας της νόσου ώστε να αποφευχθούν τα κατάγματα.

Ρευματολογικό Ιατρείο Ελευθεριάδου Φοίβη-Αντιγόνη
Σοφοκλέους 64, Λιβαδειά
Τ. 22620 81636