Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Οργή και απόγνωση στην Καρδίτσα


 Κατεστραμμένες υποδομές, διαλυμένες επιχειρήσεις, αγρότες που έχασαν τις σοδειές τους, κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους, πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους. Αυτή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας μετά το... καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από την πόλη της Καρδίτσας. 


«20 Σεπτέμβρη του 2020. Ταφόπλακα. Ο νομός Καρδίτσας πέθανε», λέει επιχειρηματίας της πόλης, στο Kontra Channel, σε μία δήλωση που περικλύει τις περισσότερες μαρτυρίες των κατοίκων, που μιλούν για βιβλική καταστροφή. «Είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσουμε. Είναι ολική η καταστροφή. Δεν υπάρχει επαγγελματίας που δεν έπαθε ζημιά», λέει έτερη επιχειρηματίας της πόλης. 


Οι πολίτες της Καρδίτσας είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι και καταγγέλλουν την απουσία της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού αλλά και των τοπικών αρχών της αυτοδιοίκησης. 


Η κριτική στην κυβέρνηση είναι σφοδρή από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η κακοκαιρία αν και αναμενόμενη, βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές αλλά επίσης να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και αγνοούμενοι. Ακόμη και το μήνυμα του 112 έφτασε 22:00 το βράδυ της κακοκαιρίας αφού είχε σημειωθεί η καταστροφή και υπήρχαν νεκροί.


Στην Καρδίτσα καταγγέλθηκε ότι κυβέρνηση και δήμος ήταν εξαφανισμένοι ενώ η πόλη είχε μείνει συνολικά χωρίς ρεύμα επί ώρες και τα περισσότερα καταστήματα είχαν καταστραφεί. Σοβαρή κριτική δέχτηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Αγοραστός που χαρακτηρίστηκε «άφαντος»