Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Δανειολήπτες στο έλεος

 

Δανειολήπτες στο έλεος enneanews

Δανειολήπτες στο έλεος

Πόσο ακριβά μπορεί να στοιχίζει η ελπίδα σήμερα;

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το θηρίο ενέργεια,  ακρίβεια όσο περίπου μετράει και η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουμε τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, super market, καύσιμα, με ραγδαία  συχνότητα.  Το μέτρο έχει χαθεί και σε όλα αυτά προστίθενται και τα επιτόκια των Τραπεζών ως κερασάκι στην τούρτα.

Όπως καταλαβαίνουμε οι δανειολήπτες αδυνατούν να συγκεντρώσουν το ποσό της δυσβάσταχτης μηνιαίας καταβολής. Άλλωστε είναι καθημερινά τα περιστατικά - που προβάλλονται από την τηλεόραση – ανθρώπων που καθυστερούν ή παύουν να είναι συνεπείς τους κατάσχουν τα σπίτια τους,  που με τόσο κόπο πληρώνανε χρόνια. Οι περιπτώσεις πολλές και ο κατάλογος μακρύς για το πόσο δίκαια ή άδικα οδηγήθηκαν σε αυτή την δεινή θέση. Άλλοι να μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους,  σε τόπο κατοικίας και άλλοι να οδηγούνται σε αδιέξοδα,  που δεν τα εύχεσαι σε συνάνθρωπο σου.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές ιστορίες οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Περιπτώσεις που οι δανειολήπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαμερίσματα που κακώς παραδόθηκαν όταν δεν πληρούσαν σωστές βάσεις,  δηλ. εμφανίσανε κακοτεχνίες τύπου υδραυλικές,  υδρορροές,  αποκόλληση πλακιδίων κ.α. Όλα αυτά γιατί;  Γιατί απλά δεν είμαστε Αμερική! Γιατί ούτε  η Τράπεζα προστατεύει τον δανειολήπτη της αλλά ούτε βέβαια και οι εκάστοτε ασφαλιστικές εταιρίες αναλαμβάνουν να προστατεύσουν την περιουσία που αποκτάμε, καθώς οφείλουν. Άσχετα που εισπράττουν μηνιαία το αντίτιμο που ορίζουν.  Μην θίξουμε και την ανύπαρκτη επιλογή του δανειολήπτη να μπορεί να ορίζει ο ίδιος την ασφαλιστική εταιρία που επιθυμεί  και όχι αυτή που του επιβάλλει  η Τράπεζα.

Και μέσα σε όλα αυτά  καλούμαστε να αποπληρώσουμε το δάνειο μας,  δίχως μέριμνα, δίχως παρουσία εκτιμητή,  δίχως ενημέρωση,  δίχως καμία απολύτως πρόνοια. Βλέπετε η Τράπεζα εξασφαλίζει να λάβει τα χρήματα που δανείζει, αλλά ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται για την φερεγγυότητα του σωστού ακινήτου;  

Βέβαια οι γυναίκες δανειολήπτριες  που μέσα από την Τραπεζική συνεργασία συναντούν κάτι ‘’ιππότες’’ σε γραφεία Τραπεζών που με άρμα την εξουσία που ασκούν είναι πρόθυμοι να σας πείσουν ότι δικαιούστε αποζημίωση για αυτές τις ατυχίες που σας βρήκανε. Εσείς όντα έξυπνα δεν πιστεύετε σε θαύματα, αλλά εκεί σε πείθουν με το επιχείρημα δεν έχεις να χάσεις τίποτα,  ίσα ίσα που ο ‘’ιππότης’’ θα έχει χώρο,  χρόνο να ασκήσει όση γοητεία του απέμεινε. Μήπως και σας πείσει να βγείτε μαζί του αφού ο μόνος τρόπος να αποκτήσει θάρρος για ότι μπορέσει να καταφέρει, μαζί σας είναι οι ψεύτικες ελπίδες που σας πουλάει. Και για την η ψυχική οδύνη – ταλαιπωρία, να έρθει πραγματογνώμονας,  να συνοψίσει την έκθεση,  να προσκομίσετε στοιχεία, να είστε σε αναμονή,  ούτε λόγος.

 Ενώ όλα αυτά είναι φρούδες,  αφού οι όροι των ασφαλιστικών εταιρειών δεν εκπροσωπούν εσάς αλλά την Τράπεζα. Βέβαια επειδή οι εποχές δυσκολεύουν και τα χρήματα λιγοστεύουν υπάρχουν πάντα οι ‘’ιππότες’’ οι οποίοι θα εμφανιστούν μπροστά σας,  σαν ήρωες βγαλμένοι από άλλη εποχή,  με μοναδικό στόχο να σας κατακτήσουν.

Αλεξάνδρα Κ.