Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 2017

 
 
Πολυτελή ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικά που είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και ανήκουν σε «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές αναμένεται να βγουν στο σφυρί στις αρχές του νέου έτους.
Οι λίστες με τα ακριβά ακίνητα που βρίσκονται στα βόρεια ή στα νότια προάστια της Αθήνας, σε ακριβές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε κοσμοπολίτικα νησιά καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι έτοιμες. Σε αυτές περιλαμβάνονται 8.000 με 10.000 τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία θα είναι και τα πρώτα που θα αρχίσουν να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς από την αρχή του 2017.
Οι έξι στους δέκα
Η πρόσφατη έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνει ότι οι έξι στις 10 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία τού στρατηγικά κακοπληρωτή και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας.
Εκτιμάται ότι από τα 40 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονται τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, το 25%, τουτέστιν 10 δισ. ευρώ, ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν κατά μέσον όρο τρία ακίνητα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στην κατάρτιση λίστας με τα ακριβά ακίνητα, λαμβάνοντας υπ' όψιν μία σειρά από παραμέτρους. Για παράδειγμα, το είδος του δανείου, το ποσό του δανείου, το διάστημα που δεν εξυπηρετείται, την ανταπόκριση συνεργασίας από τον δανειολήπτη, αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο, την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο και, τέλος, την εμπορευσιμότητα.
Συνολικά ο αριθμός των δανείων που έχουν «κοκκινίσει» ξεπερνά τα 108 δισ. ευρώ.