Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΝ. ΔΩΜΑΤΙΑ

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο φόρος θα εισπράττεται με ξεχωριστή απόδειξη και χωρίς την επιβάρυνση ΦΠΑ. Το μέτρο αφορά τόσο ξενοδοχεία όσο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ωστόσο εύλογο είναι το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς καμία προετοιμασία, καμία προειδοποίηση και φυσικά χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση στις επιχειρήσεις αλλά και στους υποψήφιους πελάτες. Εξάλλου, αν και το μέτρο ψηφίστηκε το 2016 δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενοι χειρισμοί εγκαίρως, (τροπολογία, εφαρμοστική εγκύκλιος) για την εφαρμογή του.
Ως εκ τούτου, στο «πάρα πέντε» οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν τον φόρο.
Μεταξύ άλλων κρίνεται απαραίτητη και η προσαρμογή του εξοπλισμού τους (ταμειακές μηχανές, POS) για την είσπραξη του φόρου και μάλιστα εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με κύκλους από τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, προς το παρόν υπάρχουν πολλά προβλήματα από την όλη διαδικασία για την είσπραξη του φόρου, τα οποία θα διευκρινίζονται με την εφαρμοστική εγκύκλιο που αναμένεται.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος διαμονής, ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση ύψους 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ στις μονάδες 4 αστέρων και 4 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Με σχετική τροποποίηση φέτος, ορίστηκε πως ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ορίζεται στα 0,5 ευρώ.