Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ιταλία σε κρίση




«Ενώ εμείς μετράμε νεκρούς, αυτοί μετρούν τον κίνδυνο να χάσουν τόκους από τα ομόλογά τους», σχολίασε από την πλευρά του ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας,
ο οποίος είχε κάνει μια τρομακτική καμπάνια κατά της αποδοχής χρήματος από τον ESM -υποστηρίζοντας πως αυτό θα ισοδυναμούσε με παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα ανάρτησε αφίσα από την ιταλική φασιστική περίοδο με έναν χαμογελαστό Γερμανό στρατιώτη που έτεινε το χέρι του και μια λεζάντα που έγραφε πως «Η Γερμανία είναι πραγματικός σου φίλος». Ο κ. Μπόργκι έγραψε πως «ο χρόνος περνάει, οι τακτικές όμως είναι πάντα οι ίδιες».

Για τον κ. Τουσκ, σημειώνουν οι FT, πλέον τα πλουσιότερα κράτη της ΕΕ έχουν ελάχιστο χρόνο για να βγουν μπροστά με θαρραλέες και θετικές πρωτοβουλίες και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να κάνουν τις χώρες που χρειάζονται ανάγκη να νιώσουν πως εξευτελίζονται. «Ο κόσμος υποφέρει τώρα, δεν είναι ένα πολιτικό παιχνίδι», τόνισε ο κ. Τουσκ. «Ο κόσμος πρέπει να νιώσει πως είμαστε μια πραγματική κοινότητα και μια πραγματική οικογένεια σε τέτοιους καιρούς».