Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Η μεγάλη επιστροφή Γ. Παπανδρέου

 

Έκανε το βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά από την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά, η οποια δίνει μάχη με τον καρκίνο στον «Ευαγγελισμό». 


Στην ολιγόλογη δήλωσή του, ο Παπανδρέου  χρησιμοποίησε... το σύνθημα «Νέα Αλλαγή» - παραπέμποντας για άλλη μία φορά στο 1981 και την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ,  ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν μετά από τα Μνημόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να γίνει ξανά μεγάλη», προσθέτοντας ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις «να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή», αλλά και «πρωταγωνιστής των εξελίξεων». 


Μίλησε για την διαμόρφωση «μίας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» - ωστόσο χαρακτήρισε το ΚΙΝ.ΑΛ «καταλύτη» για μία τέτοια εξέλιξη , πράγμα που υπονοεί ότι η σχετική πρόταση θα απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις. 


Στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου  ανέφεραν μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ότι ο πρώην πρωθυπουργός στέκεται απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ - ενώ έσπευδαν να τονίσουν ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει ως προϋπόθεση την διεύρυνση της απήχησης της «δημοκρατικής παράταξης». 


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ στην δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας φροντίσει ωστόσο να επιλέξει ως χώρο το Ίδρυμα Παπανδρέου - που παραπέμπει στο άλλοτε κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης.