Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Μεταφορά παράνομου χρήματος μέσου τραπέζης

Iδιαίτερη προσοχή στους συναλλασσόμενους να μην εμπλακούν σε μεταφορές παρανόμου χρήματος (money rules), συστήνουν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Με απλά λόγια οποιοδήποτε πολίτης μπορεί να προσεγγιστεί από εγκληματίες και να τού

ζητηθεί το εξής απλό: Να μεταφέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού με αντάλλαγμα κάποια μικρή, συνήθως, αμοιβή. Ουσιαστικά, να γίνει μεταφορέας παράνομου χρήματος. Αυτό όμως είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι παράνομο και οι συνέπειες είναι σοβαρές.


Στο πλαίσιο αυτό και στη χώρα μας παρέχεται εκτενής πληροφόρηση για το money mule (μεταφορές παράνομου χρήματος). Με την ευκαιρία και της ολοκλήρωσης της έβδομης ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη δίνεται σε κοινό ενημερωτικό υλικό της Europol, της Eurojust, της European Banking Federation, του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ, ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mule) χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων. Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.


Στο ενημερωτικό υλικό σε πρώτο πρόσωπο περιγράφεται η διαδικασία προσέγγισης πολιτών προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα χρήματα. Περιγράφονται οι σοβαρές συνέπειες και δίνονται οδηγίες τι θα πρέπει να κάνει ένας πολίτης σε περίπτωση που εκτιμά ότι έχει εμπλακεί σε μια τέτοια παράνομη διαδικασία