Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Να τρέφεστε μεσογειακά


 Να τρέφεστε μεσογειακά


Όταν το θέμα είναι η ανοσία, η μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει μεταξύ όλων των διατροφικών προγραμμάτων. «Είναι η καλύτερη για υγιές ανοσοποιητικό», τονίζει η  Dr. Calabrese.


Για να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι η μεσογειακή διατροφή, δείτε τι τρώνε οι παππούδες σας. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε:


Φρούτα και λαχανικά

Άπαχες πρωτεΐνες όπως τα ψάρια και τα πουλερικά (περιέχει ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα)

Όσπρια

Ελαιόλαδο (σε μέτριες ποσότητες)

Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής)

Ξηρούς καρπούς (καρύδια και σπόρους, σε μέτριες ποσότητες)

Αντιθέτως δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες από:


Επεξεργασμένα κρεατικά όπως τα αλλαντικά και το μπέικον

Κόκκινο κρέας

Ζάχαρη και γλυκά

Επεξεργασμένα, τηγανητά ή πρόχειρα φαγητά

Λευκό ψωμί και επεξεργασμένα δημητριακά

Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη

Αν η διατροφή σας απέχει παρασάγγας απ’ όσα προαναφέρθηκαν, αλλά θέλετε να την αλλάξετε για γερό ανοσοποιητικό, ίσως δεν σας είναι εύκολο να την αλλάξετε. Η Dr. Calabrese συνιστά να αρχίσετε κάνοντας μικρές αλλαγές.


Δοκιμάστε π.χ. πρώτα να αλλάξετε το πλήρες γάλα στον καφέ σας με λάιτ. Αλλάξτε επίσης το λευκό ψωμί με σικάλεως και, όταν το συνηθίσετε, με ολικής αλέσεως. Για επιδόρπιο, δοκιμάστε να αλλάξετε ένα γλυκό με ένα φρούτο. Αρχίστε επίσης να αγοράζετε συχνότερα πουλερικά, μειώνοντας το κόκκινο κρέας, καθώς και να φτιάχνετε ζυμαρικά με ψάρια.


Σε κάθε περίπτωση «να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για γερό ανοσοποιητικό, είναι να εμβολιαστείτε», προσθέτει η ειδικός. «Η διατροφή σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αλλά όχι στον βαθμό που μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις βαριές λοιμώξεις, είτε πρόκειται για τον κορωνοϊό είτε για τη γρίπη».


 


ΠΗΓΗ: iatropedia.gr