Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σοφία Λόρεν Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΑΡ


 Σήμερα κλείνει τα 87 του larger than life χρόνια, το είδωλο του παγκόσμιου κινηματογράφου και εθνικό κόσμημα της Ιταλίας, Sophia Loren.


Γεννημένη εκτός γάμου των γονιών της, κόρη φτωχής Ναπολιτανας δασκάλας πιάνου και φιλόδοξης ηθοποιού και Σικελιανου πλούσιου επιχειρηματία και γόνο αριστοκρατικής οικογένειας, μεγάλωσε στις γύρω κωμοπόλεις της φτωχής και βομβαρδισμένης από τον πόλεμο της φασιστικης περιόδου Καμπανιας, με την μητέρα της και την γιαγιά της και την μικρότερη αδερφή της, ανακαλύφθηκε στην Ρώμη από τον μετέπειτα σύζυγο της για 41 χρόνια και πατέρα των παιδιών της, Carlo Ponti, διάσημο Ιταλό παραγωγό ταινιών, όταν ο τελευταίος ήταν κριτής σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς που έλαβε μέρος η Λορεν στα 16 της.


Το 1956, συμπρωταγωνιστεί με τον Αστέρα του Hollywood, Carey Grant, 30 χρόνια μεγαλύτερο της, και ήδη τρις παντρεμένο, στην ταινία The Pride and the Passion, όπου ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Η Λορεν παρ’ολη την εξωσυζυγική σχέση τους, τις συνεχείς επίμονες εκκλήσεις του Αμερικάνου γόη να παντρευτούν, αποφασίζει να γυρίσει πίσω στον αρραβωνιαστικό της Ποντι, αφού σύμφωνα με δηλώσεις της, χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη της, δεν ήθελε να εκτεθεί σκανδαλωδώς ακόμη περισσότερο σε μια ήδη ακανθώδη συντηρητική Ιταλία και να διακυβευσει την καριέρα της, όπως είχε γίνει τότε με την διάσημη ηθοποιό Ingrid Bergman όταν είχε αφήσει τον σύζυγο της.


To 1961, στα 34τα βραβεία Όσκαρ, είναι η πρώτη ηθοποιός που κερδίζει βραβείο καλύτερης ηθοποιού από την Ακαδημία, σε ξενόγλωσση παραγωγή ‘Two Women’, για τον ρόλο της χήρας μητέρας Cesira, η σχέση της οποίας με την κόρη της δοκιμάζεται κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, σκηνοθετημένη από τον Vittorio De Sica.


Η τελευταία της ταινία, προβλήθηκε από το Netflix το 2020, The Life Ahead, σκηνοθετημένη από τον γιο της Edoardo Ponti, δείχνει την 86χρονη Λορεν, συμφιλιωμένη με τον χρόνο πια στην μεγάλη οθονη, να υποκρίνεται μια πρώην εργάτρια του σεξ και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, να παρέχει φροντίδα στα παιδιά γυναικών-εργατριών του σεξ γυρω από το υποβαθμισμένο λιμάνι του Bari, παίρνοντας υπό την προστασία της ένα μικρό αγόρι που καταφεύγει σε παράνομες δουλειές για να επιβιώσει από την Σενεγάλη, μέχρι την ημέρα που πεθαίνει από προοδευτική επιθετική άνοια στα χέρια του. #sophialoren #italian #moviestar #legend Δείτε λιγότερα