Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Γυναικεία υπόθεση η εκπροσώπηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ...




Γυναικεία υπόθεση η εκπροσώπηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ...

Για πρώτη φορά δύο γυναίκες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίσιμη προεκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Κουμουνδούρου και Πειραιώς αποφάσισαν σε αυτή την δύσκολη μάχη να εμπιστευτούν δύο πρόσωπα που μπορεί να μη...
διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία, αλλά σηματοδοτούν το νέο, που θέλουν να προσδώσουν τα δύο κόμματα.


Άλλωστε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν εκφράσει κατά καιρούς την πλήρη στήριξη τους, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν στις δύο πολιτικούς.

Η Έφη Αχτσιόγλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές, απέναντι της θα έχει την Σοφία Ζαχαράκη η οποία εδώ και περίπου τρεις μήνες αναβαθμίστηκε και από αναπληρώτρια έγινε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Σπυράκη για την ευρωβουλή. Η Έφη Αχτσιόγλου και η Σοφία Ζαχαράκη έχουν πολλές πολιτικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο, δουλεύουν πολύ και οι δύο.

Πρόκειται για δύο μαχητικές πολιτικούς, που δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής δείγματα ακραίας συμπεριφοράς στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιπαρατίθενται κυρίως με επιχειρήματα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη αναμέτρηση τους.

Τα Γιαννιτσά και η Ευρυτανία

Η υπουργός Εργασίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μπορεί να έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αθήνα, όμως η ίδια δεν ξεχνά την καταγωγή της που είναι η Ευρυτανία την οποία επισκέπτεται αρκετά συχνά.

Η πολιτική «μπήκε στο αίμα τους» κατά την περίοδο των Πανεπιστημιακών χρόνων που και οι δύο πέρασαν με την πρώτη καθώς ήταν άριστες μαθήτριες. Η Έφη Αχτσιόγλου στη Νομική Θεσσαλονίκης και Σοφία Ζαχαράκη στην Φιλοσοφική της Αθήνας. Οι σπουδές τους όμως, δεν στάθηκαν ικανές για να τις «κλέψουν» από την πολιτική που όπως αποδείχθηκε ήταν τελικά ο μεγάλος τους έρωτας.

Η φιλόδοξη και η… χαμηλών τόνων
Η γρήγορη ανέλιξη της Έφης Αχτσιόγλου δείχνει την ικανότητα αλλά και τις φιλοδοξίες που έχει στην πολιτική. Άλλωστε το γεγονός ότι έγινε η μικρότερη γυναίκα υπουργός λέει αρκετά. Η Θεσσαλονίκη φάνηκε μικρή για να χωρέσει τα όνειρα της νεαρής σπουδάστριας που εντάχθηκε το 2007 στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Το διδακτορικό της που είχε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ήταν το εισιτήριο για την ένταξη της στο επιστημονικό δυναμικό της ευρωομάδας του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Εκεί συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο που ήταν τότε ευρωβουλευτής, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις ικανότητές της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, εντάχθηκε στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και είχε απέναντι της, την Ντέλια Βελκουλέσκου στην συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και τώρα – όπως όλα δείχνουν - εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από την άλλη πλευρά η Σοφία Ζαχαράκη ακολουθεί πιο αργά και σταθερά βήματα χωρίς αυτό να σημαίνει που δεν έχει και εκείνη τις δικές της φιλοδοξίες. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, αποφεύγει να προκαλεί και κρατά ισορροπίες με τους συνεργάτες της.

Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια ή ακόμα και στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ η ίδια δεν ένιωθε ακόμη έτοιμη για μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε στην σύντομη πολιτική της σταδιοδρομία έχει μάθει να περιμένει και να ενεργεί την κατάλληλη στιγμή. Στην Πειραιώς δεν έπεσε «ουρανοκατέβατη» καθώς ο πρώτος που πίστεψε στις δυνατότητες της ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης με τον οποίο συνεργάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, όταν εκείνη ολοκλήρωνε τις σπουδές της, ενώ στην συνέχεια συνεργάστηκε και με τον Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας.
Σωτήρης Σταθόπουλος, πηγή