Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Διαφημιστική αγορά


Να αφεθεί ελεύθερη η διαφημιστική αγορά είναι το αίτημα των διαφημιζόμενων προς τη νέα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΔΕ Γρηγόρης Αντωνιάδης σε...
συνέντευξή του στο περιοδικό «adbusiness» ζήτησε  «απαλλαγή της διαφημιστικής αγοράς από βαρίδια»,  τα οποία δεν κατονομάζει.


Το ερώτημα είναι αν μετά το τέλος της επιβολής του αγγελιοσήμου, το οποίο υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ζητείται και η κατάργηση του ποσοστού 4,5% επί των λεγόμενων «επιστροφών».

Το ποσοστό μειώθηκε από 9,9%, που είχε επιβάλει ο ν. 2328/1995 του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε 4,5%, ενώ το μοντέλο της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η κατάργηση των media shops, με την υποχρεωτική απευθείας συναλλαγή των Μέσων με τις διαφημιστικές εταιρείες.

Στη συνέντευξη του ο Γρηγόρης Αντωνιάδης έθεσε και ζήτημα για την ομαλή λειτουργία της νέας διαφημιστικής πλατφόρμας που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και πέρασε στην εποπτεία των οργάνων της αγοράς σύμφωνα με δική τους απαίτηση.

Ο πρόεδρος του ΣΔΕ αφήνει προσεκτικά αιχμές για την ασφαλή λειτουργία της, καθώς, όπως σημειώνει, οι διαφημιζόμενοι είναι «διστακτικοί ως προς την ευθύνη σωστής λειτουργίας της».

Όπως αναφέρει, η ευθύνη δεν μπορεί να αναληφθεί από τους εταίρους της εταιρείας που θα ιδρύσει την πλατφόρμα! Το θέμα της λειτουργίας της έχει τεθεί επιτακτικά από τα μέλη, καθώς θέλουν να μπορούν να παρατηρούν ποια είναι η πραγματική διαφημιστική δαπάνη μετά τις διάφορες εκπτώσεις.

Και ίσως το ζήτημα αυτό προκαλεί τις γνωστές αντιδράσεις στην άλλη πλευρά, των… διαμεσολαβητών...

πηγή