Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ με τους θεσμούς την αλλη εβδομάδα




Από νωρίς στα βαθιά πέφτει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, αλλά οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη γνώριζαν εκ των προτέρων ότι είναι μηδενική η...
περίοδος χάριτος της νέας κυβέρνησης.


Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να πάρει ένα ανεπίσημο «βάπτισμα του πυρός» με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ESM) σε συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Λαγονήσι την ερχόμενη βδομάδα. Εκεί, θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο στενός συνεργάτης του Νικολά Τζιαμαρόλι, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Δηλωμένη επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει με τους θεσμούς είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ανέρχονται τώρα στο 3,5% για τα επόμενα χρόνια και στόχος είναι να πειστούν οι δανειστές ότι μια ενδεχόμενη μείωση τους δεν θα είχε αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς τα έσοδα θα ισοσκελιστούν από την ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την μείωση της φορολογίας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει στους θεσμούς τους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησης και βέβαια, μέσω της προσωπικής επαφής αναμένεται να ανοίξει και ένας άμεσος δίαυλος επικοινωνίας.

Χτες, τα πρώτα μηνύματα από το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την επομένη των εκλογών, ήταν ανάμικτα. Ο κ. Ρέγκλινγκ φρόντισε να τονίσει τις δεσμεύσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και παράλληλα άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με βάση τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν την -νομοθετημένη- μη μείωση του αφορολογήτου ορίου, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι...

πηγή