Τρίτη 16 Απριλίου 2019

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ENNEA NEWS 



Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις  ν’ αναρωτιέσαι αν ήπιες πολύ ή λίγο κάθε φορά που χρειάζεται να οδηγήσεις είναι να ξεδιαλύνεις τους πέντε πιο συνηθισμένους μύθους που στο αλκοόλ και την οδήγηση. Ιδού λοιπόν!
ΜΥΘΟΣ 1
Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές,  άρα μπορώ να πιω κάτι παραπάνω.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα του αλκοτέστ είναι 0,25mg / L,  το οποίο αντιστοιχεί με το 0,50g/L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για ανάλογες τιμές και με τις δύο μεθόδους.
ΜΥΘΟΣ 2
Για να περάσεις το νόμιμο όριο πρέπει να πιείς πάνω από τρία ποτά.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα ποτήρι μπύρα (500ml),  200ml κρασί ή 55ml ουίσκι ή βότκα είναι ικανά για την υπέρβαση του ορίου.
ΜΥΘΟΣ 3
Εγώ δεν μεθώ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αλκοόλ,  ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα,  έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα χρόνιο πότη και έναν αρχάριο έχουν σημασία κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική ικανότητά του.
ΜΥΘΟΣ 4
Αν καταναλώσεις λιπαρά,  μπορείς να πιεις και παραπάνω
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα λιπαρά απλώς καθυστερούν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σύστημα.  Αυτό σημαίνει απλά ότι θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής  αλκοόλης. Σε καμία περίπτωση,  η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.
ΜΥΘΟΣ 5
Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα,  άρα μπορώ να οδηγήσω.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο,  καθώς στο 
συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημειώνετε η μεγαλύτερη 
τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα.