Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΕΝΝΕΑ  NEWS 



Τα τριαντάφυλλα τα κόβουμε πάντα πρωί πριν βγει ο ήλιος.

Υλικά για ένα βάζο των 350 ml, βάρους 500 γρ περίπου και λίγο ακόμα
4 μεγάλα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα, καθαρισμένα περίπου 110γρ.
350 γρ. ζάχαρη
350 ml νερό
1 κ.σ γλυκόζη
1 κ.σ χυμό λεμονιού ή ½ κ.γ ξινό (κιτρικό οξύ) διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό.

Εκτέλεση
Βγάζουμε τα πέταλα από τα τριαντάφυλλα, λίγα λίγα, και πετάμε τους στήμονες και τα χαλασμένα πέταλα, αν υπάρχουν. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το λευκό τμήμα που ήταν ενωμένο με τον μίσχο, γιατί πικρίζει, και το πετάμε. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τα καθαρά πέταλα και τα πλένουμε απαλά σε τρεχούμενο νερό.
πετάμε τους στήμονες και τα χαλασμένα πέταλα, και κόβουμε με ένα ψαλίδι το λευκό τμήμα που ήταν ενωμένο με τον μίσχο.
Για να πάρουμε όλο το άρωμα και το χρώμα από τα τριαντάφυλλα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε μια πάστα τρίβοντάς τα με ζάχαρη. Γι αυτό τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ, ρίχνουμε ½ κούπα από την μετρημένη ζάχαρη, και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να απορροφήσουν την ζάχαρη και να γίνουν σαν πολτός. Δεν σπάνε τα φύλλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη Τα αφήνουμε το λιγότερο 5-6 ώρες, και μέσα στο ψυγείο όσο θέλουμε· δεν παθαίνουν τίποτα.
Για να φτιάξουμε το γλυκό, βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό να βράσουν 6-7 λεπτά. Δεν θέλουμε να δέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τον πολτό που έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα ξύλινη ή σιλικόνης. Βράζουμε για 10-15 λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα και όταν κρυώσει σκεπάζουμε με χαρτί και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επομένη.
Βάζουμε το γλυκό πάλι να βράσει και μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού προσθέτουμε την γλυκόζη. Βράζουμε μέχρι να δέσει καλά. Όταν γέρνουμε την κατσαρόλα φαίνεται το γλυκό σαν ζελέ και αφήνει στον πάτο της κατσαρόλας μια στρώση πυκνό σιρόπι. Το θερμόμετρο καραμέλας δείχνει 105-107°C το πολύ. Δεν το παραβράζουμε για να μη σκουρύνει το χρώμα του γλυκού.
Δεν το παραβράζουμε για να μην σκουρύνει.
Δυο λεπτά πριν τελειώσει ρίχνουμε το ξινό της επιλογής μας. Εγώ προτιμώ το κιτρικό οξύ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, το αφήνουμε 5 λεπτά και κατόπιν γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε αποστειρώσει.

MAMAVASSO
VassoYannetsou

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ