Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Οι Ιταλοί αγοράζουν χρυσό-Αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία.
Ως λόγος για την αγορά χρυσού, όπως αναφέρει το περιοδικό, είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Εδώ και εβδομάδες, Ιταλού παραγγέλνουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo.
Οι περισσότεροι φυλάσσουν τον χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.
Το πρόβλημα για τους Ιταλούς είναι ότι πρέπει να δηλώνουν εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία ποσά άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά.
Όποιος δεν το κάνει και συλληφθεί, είναι αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές του ελβετικού νόμου, μεταξύ άλλων και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής.
Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών.
Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία, σημειώνει η Wiwo.
πηγή:thepaper.gr